0850 622 67 00

‘’Diyabette Beslenme Ve Malnütrisyonda Tedavi İle Besin İlaç Etkileşimleri’’ Semineri

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Kulübü, 16 Kasım tarihinde "Diyabette Beslenme ve Malnütrisyonda Tedavi ile Besin İlaç Etkileşimleri" konulu bir konferans düzenledi.

Üç kısımdan oluşan konferansta, ilk konuşmacı; İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Sayın Prof. Dr. Tufan TÜKEK oldu. TÜKEK, ‘’Diyabette Beslenme’’ konu başlığı altında diyabet hastalarının beslenme ile tedavisi üzerinde durdu. Prediyabetik ve diyabetik bireyler için ideal enerji ihtiyacından bahsederek; besin düzenini; ideal düzende lifli gıdaların, sebzeler ve glisemik indeksi uygun meyvelerin öneminden karşılaştırmalı olarak bahsetti. Dengeli diyet örneklerini paylaştı. Konferansın Malnütrisyon temalı ikinci kısmında “Yaşlıda Malnütrisyon ve Tedavisi” başlıklı kitap bölüm yazarı, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Timur Selçuk AKPINAR söz aldı. AKPINAR, ‘’Malnütrisyon’da Tedavi’’ konu başlıklı konuşmasında Enteral ve Parenteral beslenmeye değinmiş, vaka örneği üzerinden enerji ihtiyacının hesaplanmasını, doğru kalori ve içerikli besinlerin seçilmesi için dikkat edilecek hususları anlatarak; besin içerik ve düzeni için hastayla beraber karar almanın önemini vurguladı. Konferansın son kısmı olan ’Besin İlaç Etkileşimleri’’ başlıklı sunumu; Yrd. Doç. Dr. Burak ÖNAL gerçekleştirdi. ÖNAL, ilaçların Metabolik süreçleriyle başladığı konuşmasını ilaç metabolizmasını etkileyen Enzimatik süreçler ile sürdürdü. Enzimatik aktiviteyi etkileyen ve ilaçlarla etkileşime giren besinlerden bahseden ÖNAL, ilaç kullananların özellikle dikkat etmesi gereken bitkisel çaylara, ek gıdalara hatta meyve, sebze ve lifli gıdalara ve etkiledikleri ilaçlara dikkat çekti.

Seminer teşekkür plaketlerini takdimi ile son buldu.