İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

“Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin Geleceği” Konulu Panel Gerçekleştirildi

27 Nisan 2015 tarihinde, İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ile Fikri Gelişim Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Türkiye ve Azerbaycan İlişkilerinin Geleceği” adlı panel öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Geçmişten bugüne güçlü bağları olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin görüşlerin ortaya konması ve tartışılması amacıyla düzenlenen panelimize; AKP İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, MHP Iğdır Milletvekili Dr. Sinan Oğan, Türk Diaspora Konsey Başkanı Ercüment Kılıç ve Azerbaycan İstanbul Konsolosu Nuru Guliyev konuşmacı olarak katılmışlardır.

Türk toplumunu yakından ilgilendiren Azerbaycan-Türkiye ilişkileri bu alanda uzman olan kişilerin yorumlarıyla ve dinleyicilerle sohbet ortamı içinde tartışılmıştır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca’nın moderatörlüğünde gerçekleşen programın ilk konuşmacısı MHP Iğdır Milletvekili Dr. Sinan Oğan, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin mevcut uluslararası konular arasında daha önemli bir yere sahip olacağını belirterek, bu coğrafyanın Türkiye’nin yeniden yönelmek zorunda olduğu bir coğrafya konumuna ulaşacağını belirtmiştir. Azerbaycan ve Türkiye’nin dünyada eşi benzeri olmayan bir kardeşlik bağı olduğunu vurgulayan Oğan, bunun siyaset üstü bir konu olduğunu ifade etmiştir. Azerbaycan’ın Türkiye’deki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı ülke konumunda olduğuna değinen Oğan ayrıca, bu ilişkinin zedelenmemesi için, Ermenistan ile olan ilişkilerde daha dikkatli olunması ve Azerbaycan’ın küstürülmemesi gerektiğinin altını çizmiştir.

Ardından söz alan, CHP İstanbul Milletvekili Öğüt, Azerbaycan’ın ekonomik gücü ve potansiyeli üzerinde durmuş, Kazakistan’ın yüksek petrol gelirleriyle Azerbaycan’ı yakalamaya çalıştığını, kaynakları ve konumu itibariyle önemli bir konuma sahip Azerbaycan’ın geçtiğimi yüzyıldan bu yana emperyalist emellerin tehditi altında olduğunu belirtmiştir.

Sonrasında, AKP İstanbul Milletvekili Dalyan, Atatürk’ün sözlerine gönderme yaparak Azerbaycan’ın sevincinin bizim sevincimiz kederinin bizim kederimiz olduğunu ve gerek idari gerekse toplumsal olarak iki ülkenin de bu bağın farkında olduğunu belirtmiştir. Türk Diaspora Konsey Başkanı Kılıç ise lobicilik faaliyetlerine dikkat çekmiş, mali gücün yanında itibarın da ülkelerin lobicilik faaliyetlerine katkı sağladığı yorumunda bulunmuştur. Türk diasporasının bu konuda saygın ve etkili lobicilik faaliyeti yapabilmesi için Ermeni soykırımına ilişkin iddiaları çürütmek için mücadele etmesi gerektiğini savunmuştur.

Panelimizin son konuşmacısı, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Nuru Guliyev ülkesinin Ermenistan tarafından tehdit edildiğini, topraklarının yüzde 20’sinin Ermeni işgali altında olduğunu belirtmiştir. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her sene daha da güçlenerek sağlamlaştığını söyleyen Guliyev, iki ülkenin karşılıklı işbirliği içinde Ermeni sorununa çözüm getireceğine inandığını belirtmiştir.

Katılımcıların dinleyiciler tarafından yöneltilen soruları cevaplamasının ardından, panelimiz İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Burhan Aykaç’ın katılımcılara plaketlerini takdim etmesiyle sona ermiştir. 

“Türkiye-Azerbaycan İlişkilerinin Geleceği” Konulu Panel Gerçekleştirildi Eklenme Tarihi: :   30 Nisan 2015 Perşembe

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS