İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

'Yerel Yönetimde Kadının Yeri' konulu konferans

Handan Toprak Benli: ‘Yerel yönetim kadın işidir’

'Yerel Yönetimde Kadının Yeri' konulu konferansta konuşan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, yerel yönetimin kadınlara emanet edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu yönetim kadının işidir ve kadınlara bırakılmalıdır’’ dedi.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen "Yerel Yönetimlerde Kadın" konulu konferansa, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilim ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kutay Karaca ve çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı. Kadının yerel yönetimlerdeki konumuna dair önemli açıklamaların yapıldığı konferans, erkek öğrenciler tarafından da ilgi ile takip edildi.

"Biz 1935 yılında, kadını parlamentoya gönderen ülke olarak dünya ikincisi olmuştuk" diyen Dr. Handan Toprak Benli, “Bütün siyasetçilere ve siyasi partilere sesleniyorum ki, şimdi kadına pozitif iyileştirme yaparlarsa, yüreklendirme açısından bu eşitsiz dağılımı düzeltebiliriz. Buna da kadının hakkı var. Evde yaşlıya, engelliye, hastaya, çocuğa bakmayı ve ev işlerini kadına bırakıyoruz. Bu nedenle de kadının dışarı çıkıp para kazanmaya ayırabileceği zamanı az oluyor. O yüzden, dengeyi kurmak gerekiyor. Adalet böyle gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

MARMARA BÖLGESİ’NİN TEK KADIN BELEDİYE BAŞKANI
Sosyoekonomik koşulları gelişmiş, Türkiye nüfusunun önemli bölümünü oluşturan büyük bir bölgenin tek kadın belediye başkanı olan Dr. Benli, “Görevimi yaparken aynı sorumluluklar içerisinde yapıyorum. Bir hekim, kadın ve anne olarak, işimi yaparken benden sonra gelen kadınların yüreklenmesini sağlamayı amaçlıyorum. İnsanların bana güven duyması da ayrı bir sorumluluk veriyor. Bu nedenle beş yıl için insanlarımıza verdiğim sözün, beş ayda kurumsal alt yapısını yaptım’’ diye konuştu.

‘’YEREL YÖNETİMDE ERKEK TEKELİ KIRILMALI’’
Yerel yönetimlerde kadını İstanbul’da en iyi anlatacak kişinin Handan Toprak Benli olduğunu söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilim ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kutay Karaca , “Kadınlarımız siyasette, yönetimde yer almak isterlerse bu oranın artacağını düşünüyorum. Bir erkek olarak erkek tekelinin kırılması yandaşı olduğumu belirtmemde yarar var. Bu konuda, Türkiye’nin kadına bakışı da önem teşkil ediyor. Bu bakışı Türkiye’deki modern kadınların değiştireceğine inanıyorum. Kadınlar siyasette kendilerine ne kadar fazla yer bulmak isterlerse, erkeklerin de bu konudaki bakışı o kadar değişecektir’’ dedi.

“Kadının eğitim seviyesi arttıkça çocuğun okuma seviyesi artacaktır” diyen Doç. Dr. Kutay Karaca, “Ülkenin eğitim seviyesi kadınlar sayesinde artacaktır. Çünkü kadın bir anne ve bir eştir. Dolayısıyla biz erkelerde olmayan iki vasfa sahiptir” diye konuştu.

KADINLARI ÖZGÜRLEŞTİREN PROJELER
Birçok ilke imza attıklarını belirten Benli şunları söyledi: “Türkiye’de kadın ve aile birliğini kuran ilk ilçeyiz. Benden sonra da umarım birçok ilçede yapılacak. Kadın danışma evleri, kadın sığınma evleri de yapılıyor. Yaşlılara ve engellilere evinde bakım hizmeti veriyoruz. Hatta yaşlı saçını kesemiyorsa evine kuaför bile yolluyoruz. Evinde bakımı sürdüremeyenler için de büyük bir kompleks yapıyoruz, yaşlıları ve engellileri alacağız ve gece de biz bakacağız. Kadın işe gidiyorsa ve evde bakıma muhtaç hastası varsa, onu bize emanet edecek ve işine gidecek. Bunların hepsi aynı zamanda kadını özgürleştiren projelerdir.’’

28 BİN İNSAN SANATLA İLGELENİYOR
Benli, toplumun önemli sorunlarından birinin de madde bağımlılığı olduğunu belirtti. Gençlerin suça teşvik edilmesi ve bu gibi yanlış davranışların önüne geçilmesi için çalıştıklarını hatırlatan Benli sözlerine şöyle devam etti: “Bilim de ön görmüştür ki, sanatla ve sporla uğraştıklarında gençler bu alışkanlıkları terk ediyor. Biz bunu da kurumsallaştırarak spor müdürlüğümüzü kurduk. Her mahallenin amatör spor kulüplerini desteklerken büyük bir olimpik sahada, bütün olimpik tesisleri olan bir alan yapmaya başladık. Sanatla ilgili olarak da yapılan kursların yanında konservatuarı kurduk. Daha birinci ayında Avcılar Belediye Konservatuarı eğitime başladı.11-17 yaş öğrenciler arasından çok yetenekli yüz tane öğrenciyi de seçerek geri kalan kent evlerimizde, 28 bin insanımız çeşitli dallarda sanatla ilgili olsun, diğer kollarda olsun kurslarda kendilerini geliştiriyorlar.’’

‘’Yerel Yönetimde Kadın’’ konulu konferans yapılan konuşmaların ardından öğrencilerin sorularına verilen yanıtlarla devam etti. Konferans, İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Gayretli’nin Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’ye plaket takdim etmesi ile sona erdi.

 

'Yerel Yönetimde Kadının Yeri' konulu konferans Eklenme Tarihi: :   22 Aralık 2014 Pazartesi

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS