Son yıllarda adını daha fazla duymaya başladığımız toplumsal cinsiyet eşitliği, elbette ki iş sahalarında da karşımıza çıkıyor. Cam Tavan Sendromu olarak da bildiğimiz, kadınların mesleki başarılarına ve yeteneklerine bakılmaksızın üst yönetim kademelerine terfi edilmemesi de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir parçası olarak görülüyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi iktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Kaya kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarında ilerlemesini engelleyen Cam Tavan Sendromunun, kadınlar için yarattığı engelleri değerlendirdi.
KADINLARIN YÖNETİCİ OLMALARINDAKİ EN BÜYÜK ENGEL: CAM TAVAN SENDROMU
Genel olarak kadınlarda görülen Cam Tavan Sendromu, kadınların mesleki başarılarına ve yeteneklerine bakılmaksızın, üst yönetim kademelerine terfi etmesi yönünde yaşadıkları güç ve engeller olarak tanımlanıyor. Kadın yöneticilerin cam tavanı aşmak için iş - yaşam ve aile dengesi olarak üç alanda farklı stratejiler uyguladıklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Kaya, şöyle konuştu:
‘’Özellikle kadınların kabul görmek için uyguladıkları bu stratejiler arasında; kadınların kendi kendilerine kılık – kıyafet kısıtlaması getirmeleri, erkek çalışma arkadaşlarının iş ağlarına dâhil olabilmek amacıyla ortak hobi geliştirmeleri ve aile hayatı açısından zararsız bir kadın olduğunu kanıtlamak için özel hayata saygıyı vurgulamaları oldukça dikkat çekici.’’ dedi.
‘’KADINLAR YÖNETİCİLİK POZİSYONLARINDA HALA DEZAVANTAJLI’’
İş dünyasında kadın çalışanların sayısı her geçen gün artıyor olsa da kadınlar yöneticilik pozisyonlarında hâlâ dezavantajlı durumda olmakta ve kurumsal liderlik pozisyonlarında önemli ölçüde temsil edilmemekte. Dolayısıyla yapılan çalışmalar gösteriyor ki kadın yöneticiler kariyer yolcuklarında, kendi bireysel çaba ve özellikleriyle, çalıştıkları kurumun desteğinden yararlanarak, çoğu zamanda diğer yöneticilerin olumsuz etkileriyle mücadele ederek ilerleyebildiklerine vurgu yapan Kaya, tüm süreçlerde insan kaynakları yöneticilerinin, yönetici ve liderlerin yol gösterici olduklarını da belirtti.
Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...