İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Bugünün pandemisi, yarının iklimsel sorunu olacak!

Pandemi sürecinin dayattığı zorunlu karantinalar, kısıtlamalar ve tedavi süreçlerinin mekânsal kullanım alanlarını farklılaştırdığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Dr. Öğr. Üyesi Bülent Güneş, tarihsel süreçte ve günümüzde kentleşme olgusunun, yaşanan pandeminin en önemli nedenlerinden olduğunu ve bugün yaşanan pandeminin gelecekte iklimsel sorunlar olarak karşımıza çıkacağını belirtti.

Koronavirüs salgını ile birlikte tüketim odaklı tüm alanlarda farklılaşma ve değişim başladı. Bu alanlardan biri de mimari tasarımlar oldu. Ev tercihinde bahçe, balkon veya teras olan evlere yönelenlerin sayısı bir hayli artı.

“KENTSEL GELİŞMELER, PANDEMİYİ ÖNLEYECEK YAKLAŞIMLAR ÜRETMELİ”

Nüfus artıkça bulaşıcı katsayısı da artıyor.  Bunun yanı sıra yaygınlaşan küresel ekonomi ve ulaşım ağları, halk sağlığı örgütleşmesi,  karantina ve izolasyonla ilgili kamusal alandaki yetersizlikler,  kentsel alanda da salgın hastalıkların yayılımını kolaylaştırıyor. Bu durumun en büyük örneğinin covid-19 döneminde yaşanıldığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi (MMF) Dr. Öğr. Üyesi Bülent Güneş, mimarlık ve planlama disiplinlerinin riskleri minimize eden daha kalıcı çözümler için öneriler oluşturması gerektiğini vurgulayarak;

“Yerleşme nitelikleri, kontrolsüz büyüme, mekânsal eşitsizlikler, demografik yapı, nüfus yoğunluğu, turizm, ticaret, ulaşım ve iletişim ağlarının gelişmesi kentleşme olgusunun önemli değişkenlerinden. Pandemi ile beraber hayatımızda daha fazla yer alan uzaktan çalışma, konutların yeniden düzenlenmesine ve ilave mekânların düzenlenmesine neden oldu. İç mekanda yeni bölümler, girişte esnek çözümler ve hijyen, binada düz çatı, balkon ve teraslar pandeminin sorgulattığı mekanlar arasında. Daha az ekipman ve mobilya tercihi, gıda üretimi, yüksek katlı binalarda zemin kat veya çatı katlarının kullanılması gibi yaklaşımlar pandemi ile daha da gelişti.” dedi.

BM’in raporuna göre 4.5 milyar insanın kentlerde yaşadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Güneş, bugün yaşanmakta olan pandeminin, gelecekte karşımıza çıkacak olan iklimsel sorunun küçük bir laboratuvarı bile olmadığını ve kentsel gelişmelerin, pandemiyi önleyecek yaklaşımlar üretmesi gerektiğini vurguladı.
 

Bugünün pandemisi, yarının iklimsel sorunu olacak! Eklenme Tarihi: :   4 Ağustos 2022 Perşembe

Kulüp Tanıtım Haftası İGÜ’de eğlenceli a...

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde düzenlenen Kulüp Tanıtım Haftası, kampüsü...

Eklenme Tarihi: :   20 Aralık 2024 Cuma

İGÜ akademisyeni Doç. Dr. Anıl Niş’in pr...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) akademisyenlerinden Doç. Dr. Anıl Niş...

Eklenme Tarihi: :   19 Aralık 2024 Perşembe


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS