Günlük yaşamın bile artık vazgeçilmez bir unsuru haline gelen bilgi teknolojileri, hayatı kolaylaştırırken bir yandan da büyük güvenlik zafiyetleri yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar tarafından teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte suçlularda fiziksel ortamdan siber ortama geçişin çokça gözlendiği belirtilirken, son dönemde özellikle bunun en yaygın yaşandığı alan sosyal medya platformları oldu. Bilgisayar Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, sosyal medya üzerinden gerçekleşen siber saldırılarda özellikle insanların zafiyetlerinden faydalanıldığının altını çizerek, bu tür sosyal siber saldırılardan korunmanın birkaç farklı yöntemine değindi:
“GÜNCELLEMELER, KADINA ŞİDDET, HAYVAN HAKLARI, HASTA ÇOCUK GİBİ BAŞLIKLARLA GÖNDERİLEN LİNKLERE TIKLAMAYIN!’’
Oldukça geniş bir pazara sahip olan sosyal medya ortamlarında gerçekleştirilen saldırıların büyük çoğunluğu, kullanıcıların duygusal yönlerinden faydalanılan sosyal mühendislikler üzerinden yapılıyor. Sosyal medya hesaplarının çalınması, kullanıcının bilgisi dışında yayın yapılması ve hesabın geri verilmesi için fidye istenmesi durumlarına çok sık karşılaşılmaya başlandığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, ‘’Özellikle güncellemeler, kadına şiddet, hayvan hakları, hasta çocuk gibi başlıklarla gönderilen linklere tıklanması sonucunda, link öncelikle saldırgana ait bir adrese giderek kullanıcılara ait parolaların ele geçirilmesine neden olmaktadır. Birçok saldırıda kullanıcıların saldırıyı fark etmemesi için link daha sonra yasal sayfaya yönlendirmekte ve bu sayede kullanıcılar yanlış parola girmiş olabileceklerini düşünmelerine neden olabiliyor.’’ dedi.
Tüm bu sosyal mühendislik saldırılarından korunmak için kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini belirten Gönen, aynı zamanda arama motorlarının da güvenilir olmadığını ifade etti.
‘’UZUN VE GÜÇLÜ PAROLALAR TERCİH EDİN’’
Sosyal medya üzerinden veya internet aracılığıyla gelen linklere tıklanılmaması ve linkin geldiği kuruluşun resmi sitesine gidilerek mutlaka içeriğin kontrol edilmesi gerekiyor.
‘’Sadece güvenilen siteler, arama motorları üzerinden adres satırına ismi girilerek bakılmalı. İkinci olarak da, özellikle kurumsal hesaplar başta olmak üzere güçlü parolalar kullanılmalı. Aynı zamanda tüm hesaplar için mümkün olduğu kadar farklı parolalar tercih edilmeli. Güçlü parolalarımızı seçerken en az 12 karakter ve hatırlanabilir parolalar seçilmelisiniz.’’
Bu uyarıları dikkate alıp, uygulayarak birçok siber saldırıdan korunabilmenin mümkün olabileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Serkan Gönen, doğru önlemleri alarak artık yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojiden faydalanmanın önemini vurguladı.
Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...