İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Evcil hayvanlarınıza bunu yapmayın!

Kedi ve köpek tüylerinin boyanması ile ilgili çılgınlık son yıllarda dünyada bir trend haline gelmeye başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Rıfat Mutuş, boya ürünlerinin hayvanlar üzerinde kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebileceğini hatta ölüme bile yol açabileceğini belirtti.

İlgi çekmek isteyen hayvan sahipleri tarafından tüyleri boyanmış evcil hayvanlar sokaklarda sık sık görülüyor. Sosyal medya paylaşımlarının da etkisiyle tamamen insanın keyfi ve görsel kaygılarına yönelik yapılan bu muamelenin hayvanlar üzerinde ciddi olumsuz sonuçları bulunuyor. Bu ürünlerin hayvanlarda kullanılması alerji, zehirlenme ve davranışlarda değişiklik gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına ve hatta ölüme bile yol açabiliyor.

BOYALARIN TOKSİK ETKİSİ VAR

İnsanlar için üretilmiş olan boya ürünlerinin hayvanlar için olumsuz sonuçları bulunduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat Mutuş, “Bu ürünlerin hayvanın cildine temas etmesi ciltte tahriş, kaşınma, yanma gibi çeşitli cilt problemlerine neden olabilir. Bununla birlikte kedi ve köpeklerin tüylerini yalamaları sonucunda da boyaların toksik etkisi nedeniyle kusma, ishal gibi belirtilerin ortaya çıktığı sindirim sistemi sorunlarına da neden olabilir.” diyerek hayvanların koku duyusunun çok gelişmiş olduğunu ve çok düşük yoğunluktaki kokuları bile ayırt edebildiklerini belirtti.

HAYVANLARIN DOĞAL KOKUSU BASKILANMAMALI
Evcil hayvanların üzerinde, insanlar için tasarlanan estetik malzemeleri kullanarak hayvanların doğal yapısını bozacak davranışlardan kaçınılması gerekiyor. Kullanılan malzemelerin hayvanlarda toksik etkiler oluşturarak davranışlarını etkileyebileceğini belirten Mutuş, “Duygusal davranışların şekillenmesinde koku duyusu hayvanlarda birincil derecede rol üstlenmektedir. Dolayısıyla da hayvanların doğal kokularını baskılayacak belli bir aromaya sahip boyaların kullanılması, hayvanların davranışlarında anormal değişikliklere neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
 

Evcil hayvanlarınıza bunu yapmayın! Eklenme Tarihi: :   5 Mayıs 2022 Perşembe

Akreditasyon yenileme çalışmaları kapsam...

Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir...

Eklenme Tarihi: :   21 Kasım 2024 Perşembe

Sinemanın Gücüyle Sürdürülebilirlik: İGÜ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...

Eklenme Tarihi: :   20 Kasım 2024 Çarşamba


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS