İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Gerekli önlemler alınmazsa kalp krizine yol açabilir

Kas yapmak için kullanılan steroid ilaçlarla ile ilgili tavsiyelerde bulunan Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı, “Steroid kullanarak kas kütlesini artırmaya çalışanlar dikkat etmeli, steroidler kalbe giden atar damarları tıkayarak kalp krizine yol açabilir.” diye konuştu.

KAS YAPMAK İÇİN KULLANILAN İLAÇLAR, KALBE GİDEN ATAR DAMARLARI TIKIYOR

Anabolik Steroid ile oluşturulan kasların, kuvvetten yoksun sadece kas yığını olduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Egzersiz ve Spor Bilimleri bölüm başkanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı şunları ifade etti:

“Ağırlık kaldırılırken kaslara aşırı yüklenmelerden kaynaklı liflerde mikro yırtık adı verilen minik yırtıklar oluşabiliyor. Kas gelişimini ve gücünü artırmak için yüksek kiloda ağırlık kaldırmak ve düşük miktarda tekrar edilen kısa, yoğun setler uygulamak gerekli. Bu tür egzersizler güç kazanma ve vücut gelişimi için en uygun mikro yırtılmayı sağlıyor ve bedeni adapte etmeye zorluyor. Bazı sporcular bu mikro yırtıkların onarılmasında ve kas gelişimde bilinçsiz şekilde aşırı Steroid kullanıyorlar. Lifler 48 saat içinde doğal yollar ve istirahat ile onarabiliyor. Steroid alarak kas kütlesi artırıldığında kuvvetten yoksun bir kas yığını oluşuyor. Ancak Steroidlerin kalbe giden atar damarları tıkıyor. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise kalp krizine yol açabilir.” dedi.

Kalp damarlarında sertleşmeye yol açan ve damar duvarlarında plaka oluşturabilecek olan Steroid, aynı zamanda bu plakalardan birinin kopmasına sebep olursa daha küçük damarlardan birine girip tıkayarak inmeye (felç) neden olabiliyor.

SPORU BIRAKTIKTAN SONRA KİLO ALIMI ARTIYOR

Üst düzey bir sporcunun, antrenman yaparken alması gereken kalori miktarı ile sporu bıraktıktan sonra alması gereken kalori miktarı birbirinden farklıdır. Sporu bıraktıktan sonra aynı oranda beslenmeye devam eden ve hareketsiz (sedanter) bir yaşama giren sporcularda aşırı kilo alımı sorunu yaşanmaktadır. Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı daha sağlıklı bir spor serüveni ve sporu bıraktıktan sonra kilo alımının önüne geçmek için önerilerde bulundu.

  1. Kaslarınızı dinlendirin: Kas gücünde ve boyutlarında kayıplar olmaması için bir kas grubunu tekrar çalıştırmadan önce dinlenme süresini çok kısa tutmamalısınız. İki büyük kas grubu aynı gün içinde çalıştırılmamalı.
  2. Bilinçli beslenme ile kaslarınızı güçlendirin: Kas gelişimi ve sıkı bir vücut için günlük yeteri kadar protein tüketilmeli. Karbonhidratlar, egzersiz öncesi ve sonrasında, yani bedenin ihtiyaç duyduğu anda alınmalıdır. Vücut yağının artmaması için kaliteli yağlar tercih edilmelidir. Kasların %50-65’i sudan oluştuğu için kasların susuz bırakılmaması oldukça önemli.
  3. Direnç egzersiz süreniz 45- 60 dakikayı geçmemeli: Egzersiz süresinin 1 saati geçtiği antrenmanlarda testosteron ve büyüme hormon azalır, kortizol (stres seviyesini düzenleyen hormon) hormonu yükselir. Bu yüzden egzersiz süresi 1 saati geçmemeli.
  4. Sporu bırakmak isteyen, egzersizlere devam etmeli: Egzersizler yavaş tempolu olmak kaydıyla bir yaşam tarzına dönüştürülmeli. Haftada en az 3 en çok 5 sıklıkla 30 ila 60 dakika arasında yürümeli, hafta da en az 2 ya da 3 sıklıkla 10-15 dakikadan 20 ila 30 dakika direnç çalışması yaparak kas erimelerini engellemek gerekiyor.
  5. Her gün fiziksel aktivite ve egzersiz dâhil 10 bin adım atılmalı.
  6. Aşırı kilo alımından kaçınılmalı.
  7. Direnç çalışmaları ile kaslar korunmalı.

Gerekli önlemler alınmazsa kalp krizine yol açabilir Eklenme Tarihi: :   21 Temmuz 2022 Perşembe

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS