Milli Mücadele’nin simgesi, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy, 20-27 Aralık Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Avcılar İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen “Mehmet Âkif Ersoy Özel Programı” ile İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde anıldı.
Milli irade ve vatan sevgisini eserlerine yansıtan; şair, öğretmen, veteriner hekim ve siyasetçi Mehmet Âkif Ersoy, ölümünün 86’ncı yılında “Mehmet Âkif Ersoy Özel Programı” ile İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde anıldı. Mehmet Âkif Ersoy’un hayatının anlatıldığı video ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Bıyıklı, Mehmet Âkif Ersoy’un gençlere anlatılmasının önemine değindi.
“EBEDİYEN ANILACAK VE ANILMAYA DEVAM EDECEK”
Milli Mücadele ruhunu, milletin birlik, beraberlik ve bağımsızlığını dile getiren İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy, 20-27 Aralık haftası boyunca çeşitli etkinliklerle yâd ediliyor. “Mehmet Âkif Ersoy Özel Programı”nda açılış konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Bıyıklı, “Vefatının üstünden 100 yıl geçse bile o, bu topraklarda, Türkçe var oldukça ebediyen anılacak ve anılmaya devam edecek. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, 1 hafta boyunca Mehmet Âkif Ersoy’un okuduğu okullar, iz bıraktığı mekânlar hatta yürüdüğü sokaklar da dahil olmak üzere bir program tasarladık. Bu hafta, her gün İstanbul’un bir ilçesinde anma programları yapıyoruz ama en güzeli, en hassas olanı en çok emek verileni burası oldu. Gerçekten Mehmet Âkif Ersoy’a yaraşır bir program hazırlandı. Konuşulacak çokça eser var. Öğretmenlerimizin, örnek bir muallim olarak Mehmet Âkif Ersoy’dan alacağı çokça hikmetler, örnekler var. Öğrencilerimizin de, Âkif’in öğrencilik yıllarından alacağı çokça özellik var. Üzülerek şunu belirtmem gerekiyor ki, okulları dolaştığımızda, sınıflara girdiğimizde ‘Mehmet Âkif Ersoy kimdir?’ dediğimizde ‘İstiklal Marşı’nın şairidir’den sonra, çocuklarımız cümle kuramıyor. Biz de, öğretmenler olarak bu sorumluluğu kendimizde hissedip, en azından sınıflarda, sıralarda, okullarda Mehmet Âkif’e dair tahtaya bir mısra yazmak dahi olsa öğretelim, hatırlatalım.” dedi.
“SANATINI, TOPLUM HİZMETLERİNE VERMİŞ BİR İSTİKLAL KAHRAMANI”
İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Mehmet Âkif Ersoy’un sadece anma haftasında değil, her zaman anlatılması gerektiğini ifade ederek, “Mehmet Âkif Ersoy’u nasıl tanımlarsınız derseniz şunu söylerim; sanatını, toplum hizmetlerine vermiş bir istiklal kahramanı. Biz, diyoruz ki; sanatçılarımız sahaya insin, topluma hizmet versin. Edebiyat, bir kabiliyettir. Tabii, bu sanatını ve yeteneğini toplum hizmetinde, istiklal mücadelemizde kullanması hepimiz için ayrı bir mana ifade eder. Mehmet Âkif Ersoy’u her vesileyle anmak lazım.” dedi.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şaban Sağlık’ın konuşmasıyla devam eden törende, Avcılar Anadolu Lisesi Müzik Topluluğu dinleti gerçekleştirdi. Yaptığı konuşma ile Mehmet Âkif Ersoy’u ve eserlerini anlatan Yazar Tahsin Yıldırım, programa katılanlara öğretici bilgiler verdi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde düzenlenen Kulüp Tanıtım Haftası, kampüsü...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) akademisyenlerinden Doç. Dr. Anıl Niş...