İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

İş stresi yaşayanlarda ruhsal problemler daha fazla görülüyor!

Günlük yaşamın yarattığı kaygı ve stres, iş ve özel yaşam arasındaki dengesizlikler ve çocuk bakımı derken kendini tükenmiş hissedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma sistemi, çalışanlar üzerindeki iş stresini de artırdı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Filiz Şükrü Gürbüz, kurum içinde verilecek olan psikoeğitimlerle iş stresinin yaratacağı sorunların önüne geçilebileceğini vurguladı.

İŞ STRESİ TÜKENMİŞLİK YARATIYOR

Stresin, kişinin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıktığını söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Şükrü Gürbüz bu yüzden stresin birçok farklı fiziksel ve ruhsal belirti gösterebileceğine de dikkat çekti. Gürbüz şunları söyledi:

‘’Yapılan araştırmalar yoğun düzeyde iş stresi yaşayan kişilerde ruhsal sorunların daha sık görüldüğünü göstermektedir. İş stresinin neden olduğu önemli sorunların başında tükenmişlik gelmekte. Tükenmişlik, bireylerde yoğun iş stresi sonucu ortaya çıkan, duygusal ve davranışsal alanda yaşanan problemlerdir. Tükenmişlik yaşayan bireylerde işe gitmede isteksizlik, halsizlik, enerjinin azalması gibi duygusal, işe geç kalma, işe gitmeme, yapılan işi önemsememe, çalışma arkadaşları ve/veya hizmet verilen kişilere karşı olumsuz tutum sergileme gibi davranışsal sorunlar gözlenmektedir.‘’ dedi.

ÇALIŞMA ORTAMINDAKİ STRES, YAPILAN İŞİN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Çalışma ortamında işin kendisinden, işveren kurumdan kaynaklanan birçok faktörden dolayı çalışanların stres seviyesini etkileniyor. Çalışma ortamında yoğun strese maruz kalmanın hata yapma ve kaza riskini artırdığı, çalışanlarda işe gitmekte isteksizlik, işten ayrılışlarda artma ve yapılan işin kalitesinde azalmaya neden olduğuna değinen Gürbüz, iş stresine bağlı yaşanan sorunların ise kurumlarda mali açıdan büyük kayıplar meydana gelmesine yol açabileceğinin de tespit edildiğini söyledi.

ETKİLİ STRES YÖNETİMİ İÇİN PSİKOEĞİTİMLER DÜZENLENEBİLİR

Her bir kurumun, kendi içinde düzen ve işleyişin, çalışanlar üzerindeki etkilerini araştırması gerektiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Gürbüz, bu doğrultuda belirli aralıklarla çalışanların stres kaynaklarının ve stres düzeylerinin analiz edilerek iyileştirilmelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Kurum içinde kişiler arası ilişkilerin iyileştirilmesi ve çalışanların stresle etkili şekilde başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi adına, kurum çalışanlarına yönelik etkili stres yönetimi, iletişim ve öfke yönetimi gibi alanlarda psikoeğitimler düzenlenmesi de ayrıca iş stresinin yenme konusunda oldukça önemli.

İş stresi yaşayanlarda ruhsal problemler daha fazla görülüyor! Eklenme Tarihi: :   21 Mart 2022 Pazartesi

Cem Öğretir, İGÜ'de öğrencilerle bir ara...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Tel...

Eklenme Tarihi: :   25 Nisan 2024 Perşembe

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS