İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Teknoloji çocuğun çevresiyle temassızlığına yol açıyor

Teknolojinin kötüye kullanımın çocuklar üzerinde psikolojik, fiziksel, bilişsel ve sosyal alanlarda pek çok olumsuz etkisinin bulunduğunu söyleyen Öğr. Gör. Buse Kerigan, “Dijital teknoloji kullanım alanları çocukların dış mekân oyun alanlarını kullanım sıklığını giderek azaltıyor ve çocuğun çevresi ile temassızlığına yol açıyor.”

“PSİKOLOJİK, FİZİKSEL, BİLİŞSEL VE SOSYAL ALANLARDA OLUMSUZ ETKİSİ VAR”

Her yaş grubundan çocukların hem geleneksel hem de modern teknoloji ile iç içe büyüdüğünü ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Görevlisi Buse Kerigan, “Yapılan araştırmalar son yıllar içerisinde yaygınlaşan bilgisayar, tablet ve telefon gibi modern teknoloji ürünlerinin kullanım oranında artış olduğunu gösteriyor. Bu teknoloji ürünlerinin kullanımı bilinç dâhilinde güvenli, faydalı amaçlar adına ve süre sınırlaması yapılarak kullanıldığında yararlı olurken; denetimsiz-amaçsız ve uzun sürelerle kullanıldığında kötüye kullanımdan söz edilebilir. Teknolojinin kötüye kullanımın çocuklar üzerinde psikolojik, fiziksel, bilişsel ve sosyal alanlarda pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır” dedi.

Çocukların yaşamları boyunca gerekli olan erken okur-yazarlık faaliyetlerine okul öncesi dönemden itibaren başlayarak katılım sağladığını belirten Kerigan, “Günümüzde çocukların dinleme, kendisini ifade etme, okuma ve yazma gibi becerilerini geliştirebilmeleri için birçok fırsat mevcuttur. Bu fırsatlar içerisinde yer alan teknoloji, çocuklara oynama, keşfetme ve öğrenme için birçok fırsat sunmaktadır. Bu öğrenme fırsatları, çocukların gelişiminde erken dönemler içerisinde yer alan kritik süreçlere denk gelmektedir. Çünkü bu dönemde çocukların beyinleri son derece esnektir ve kendi dünyaları hakkında doğal bir keşfetme ve araştırma duygusuyla edindikleri her tecrübe ile nöronlar arası yeni bağlantılar oluşmakta ve var olan bağlantılar daha da güçlenmektedir” şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUN ÇEVRESİ İLE TEMASSIZLIĞINA YOL AÇIYOR

Dijital teknoloji kullanım alanlarının çocukların dış mekân oyun alanlarını kullanım sıklığını giderek azalttığını söyleyen Öğr. Gör. Kerigan, “Bu nedenle dış mekân oyun alanlarının kullanım süresinin azalarak, teknolojik cihazlarda oyuna ayrılan sürenin artması çocukların akranları ile olan yüz yüze iletişiminin ve grup oyunlarının azalmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte dijital teknoloji kullanımı çocukların fiziksel olarak fazla enerji harcamalarını gerektirmeden bireysel zaman geçirmelerine neden olmakta, çocukların pasif alıcılar olmalarına ve çocuğun çevresi ile temassızlığına yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kerigan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Çocukların, aynı zamanda bilişsel düzey becerileri açısından teknolojik cihazlarla erken yaşlarda tanışmış olmaları, gün içerisinde fazla zaman harcamaları, düşük kaliteli ve uygunsuz içerikler izlemeleri, bilişsel işlevlerini (dürtü kontrolü, öz düzenleme, zihinsel esneklik, diğerlerinin düşüncelerini ve duygularını anlama becerisi) olumsuz yönde etkilemektedir. Çeşitli araştırmalara göre, teknolojik cihazların aşırı kullanımın sadece bilişsel düzey becerinde değil aynı zamanda sosyal bir varlık olan çocukların işbirliği, yardımlaşma, paylaşma ve empati becerilerinin gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, yapmış oldukları herhangi bir faaliyet karşısında motivasyonlarını azaltmakta ve sorumluluk alma becerilerini etkileyerek çocukların duygusal gelişimlerin risk altına girmesine neden olmaktadır.”

“AİLELER BİLİNÇLİ OLMALI”

Ailelerin kendi görev ve sorumluluklarının bilincinde olması gerektiğine vurgu yapan Kerigan, “Aileler çocuklarının iyilik halini, sosyal/kişisel gelişimini ve akademik performansını olumsuz yönde etkileyebilecek geleneksel ve yeni teknolojik cihaz kullanımıyla ilgili sorunların farkında olmakla birlikte, bunları ele almak için sağlık çalışanlarıyla iş birliği içinde bulunma gerekliliğini unutmamalıdırlar” diye konuştu.

Teknoloji çocuğun çevresiyle temassızlığına yol açıyor Eklenme Tarihi: :   8 Aralık 2021 Çarşamba

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma

Psikolojik desteğe erişemeyenler dikkat!...

Yapay zekâ (AI), eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde hızla ...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS