İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Tütün ürünleri dumanı, her yıl 1 milyon can alıyor

Bağımlılığa karşı toplumsal duyarlılığı artırmak için her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftası kutlanılıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, bağımlılıkların toplumun her kesimini ilgilendiren önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirtti.

BAĞIMLILIKLARDA BİRÇOK ETKEN ÖNEM ARZ EDİYOR

Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, ‘’Bağımlılık, birçok etkenin bir araya gelerek oluşturduğu bir tablo olup; çocukların yetiştirilmesi sırasında sergilenen olumsuz ebeveyn tutumları, aile üyelerinin herhangi birinde bağımlılık öyküsünün olması, yanlış arkadaş seçimleri, düşük akademik başarı ve yaşadığı toplumun bağımlılığa bakış açısı risk oluşturabilecek etkenlerden sadece birkaçı olarak sayılabilir. Özellikle çocuk ve ergen sağlığında bu konudaki koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulması önceliğimiz olup; gençlerin bu alışkanlıklara hiç başlamamaları temel hedefimiz olmalıdır. Bu kapsamda aile, okul ve halk eğitimleri önemsenmeli ve özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde ailelere gerekli danışmanlıklar da eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.’’ dedi.
 
DÜNYADA YAKLAŞIK 700 MİLYON ÇOCUK SİGARA DUMANINA MARUZ KALIYOR

 Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre; Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi, ülkemizde ise yaklaşık 100 bin kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir. Bu konudaki en önemli sorunlardan birisi ise tütün ürünü kullanmayan kişiler üzerindeki etkileri. Dünyada yaklaşık 700 milyon çocuk sigara dumanına maruz kalmakta, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi de tütün ürünü kullandığı için değil tütün ürünü dumana maruz kaldığı için hayatını kaybediyor. Sigara dumanından pasif etkilenme toplum için tehlikeli boyutlarda olup; özellikle çocuklarda ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.
 
HANGİ EBEVEYN TUTUMLARI BAĞIMLIKLARA ZEMİN HAZIRLAR?

Sınır koyamayan, baskıcı ebeveyn tutumları, çocuğunun nerede ve kiminle ne yaptığını bilmeyen ebeveynler, gereğinden fazla sınır koyan ama gereğinden fazla baskı yapan ebeveynler. Yani iki uç da aslında bağımlılık açısından zararlıdır. Çocuğun sınırları bilmeye, neyi, neden yaptığını bilmeye ihtiyacı var. Ama bazı durumlarda da sınırların esnemesi gerekir.
 

Tütün ürünleri dumanı, her yıl 1 milyon can alıyor Eklenme Tarihi: :   3 Mart 2022 Perşembe

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS