İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Uluslararası Özel Atık Zirvesi

Uluslararası Özel Atık Zirvesi / Internationel Special Waste Summıt 16-17 Nisan 2015 Adana
İstanbul Gelişim Üniversitesi Diyaliz  Bölümü Katılımıyla
Çalıştay Başkanlığı Diyaliz Proğram Başkanı Esin Ardıç
Çalıştay Konusu ‘’ Diyaliz ve Diyaliz Atıkları’’

Diyaliz Atıklarınıniçeriği ve Miktarı
Diyaliz Atıklarının Tehlikeleri
Diyaliz Atıklarının Depolanması ve Bertarafı
Kurumiçi ve Kurumlar Arası Koordinasyon
Tercihedilen Bertaraf Yöntemi
Özel Konular ve Sorunlar

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, atıkların bertarafı ve geri dönüşümü konusunun hafife alınmasını, insan olmanın erdemlerinin dışına çıkmak olarak nitelendirdi.
Yurtiçi ve yurtdışından birçok önemli konuşmacının atıkların nasıl değerlendirilebileceği konusunu ele aldığı Uluslararası Özel Atık Zirvesi, HiltonSA’da başladı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, belediyenin atıkların bertarafı ve geri dönüşümüyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Akkuş, yakında atıklardan yakıt üreteceklerini bildirdi.
Uluslararası Katı Atık Birliği Tıbbi Atık Çalışma Grubu Üyesi ve atık alanında daha birçok çalışmalara imza atmış Ruth Stringer ise atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi gerektiğine ve dünyadaki örneklerine vurgu yaptı. Özellikle tıbbi atıkların bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Stringer, dünyada 10 bin tane ‘yeşil Hastane’ olduğunu kaydetti. Tıbbi atıkların geri dönüşümü konusunda hastane yönetimlerine büyük görevler düştüğünü belirten Stringer, atıkların toplanmasının teşvik edilmesi amacıyla işletmelerde ‘ayın personeli’ gibi uygulamaların yapılabileceğini söyledi. Atıklarla büyük gelirler elde edilebileceğini de anımsatan Stringer, insanların bu konuda ilgilerinin çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü ise dünyayı en çok ‘çevrede yaşayan en aklı başında ve en şerefli varlık’ olarak nitelendirdiği insanoğlunun kirlettiğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak atık dönüşümünü hayati önemini kavrayarak yapmak için çalıştıklarını anlatan Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“Atıklarla ilgili dünden bu zamana kazanılan tecrübeler, meselenin önemini bize izah etmeye yeter. En azından biz bunun önlemini anlayacak seviyedeyiz. En anladığımız halde, ekonomik sebeplerle de yaşadığımız çevrede hafife alırsak bize maliyetleri olumsuz yansıyor. Nasılsa ‘belediye bunu görmez ya da ilgili kurumlar görmez’ deyip de hafife alıyorsak o zaman gerçekten insan olmanın erdemlerinin dışına çıkıyoruz biz. İnsan, bu çevrede yaşayan en aklı başında en şerefli varlık ama insanın bir özelliği var ki atık üreten yegane varlık. Yoksa tabiatın genel dengesi içerisinde bizden hariç bu tabiatın nimetlerinde faydalanan varlıklar çevresini bizim gibi kirletmiyorlar.”
Konuşmaların ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ruth Stringer’e katılımından dolayı plaket verdi.
2 gün sürecek zirvede önemli akademisyen ve bürokratların katılımıyla ‘Türkiye ve Dünya’daki Tıbbi Atık Uygulamaları Oturumu’, ‘Özel Atıkların Yönetimi Oturumu’ ve ‘Tıbbi Atık Çalıştayı’ yapılacak.

Uluslararası alanda özel atık bilincinin geliştirilmesi amacıyla Adana’da uluslararası ölçekte Özel Atık Zirvesi düzenlenen. İstanbul Gelişim Üniversitesi Diyaliz bölümü, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından; Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve Güney İlleri Sağlık Kuruluşları Derneği ortaklıkları ile Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunulan ve kabul edilen; “Adana'nın Tıbbi Atık Durumunun Analizi, Tıbbi Atık Sorunları, Çözüm Önerileri ve Tıbbi Atık Farkındalık Çalışmaları” kapsamında yapılması planlanan çalıştayın kapsamı ve içeriği genişletilerek uluslararası ölçeğe dönüştürüldü.

KONUNUN DÜNYACA BİLİNEN MUHATAPLARI KATILIYOR

Uluslararası Özel Atık Zirvesi Eklenme Tarihi: :   30 Nisan 2015 Perşembe

İGÜ, Irak’ta öne çıkan 4 üniversite ile ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Irak’ta bulunan Alnoor Üniversitesi, Nort...

Eklenme Tarihi: :   25 Nisan 2024 Perşembe

Dünya Sağlık Haftası’nda “Benim Sağlığım...

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle Rektör P...

Eklenme Tarihi: :   25 Nisan 2024 Perşembe


ABET AQAS AHPGS