İstanbul Gelişim Üniversitesi

Ek Tercih Sihirbazı

Ek Tercih Sihirbazı

Ek tercih sihirbazı, ÖSYM ve diğer kurumlar tarafından kullanıma açılan bir uygulamadır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her sene uygulanan YKS sonrasında adaylara 2 farklı zamanda tercih yapma hakkı tanınmaktadır. İlk tercihler genel tercihler ve ikincisi de ek tercihler olarak adlandırılmaktadır. Genel tercihlerde ÖSYM’ye bildirdiği tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen adaylar, genel tercihler sonunda üniversitelerin kalan kontenjanları için ek tercih imkânı bulmaktadır. 
 
Üniversite adayları, genel tercihlerde yerleşemediği takdirde, ek tercihlerde tekrar tercih yapmakta ve üniversite hayallerine devam etmektedirler. Ek tercihler için ÖSYM ve diğer kurum veya kişiler tarafından ek tercih sihirbazı kullanıma sunmaktadır. 

Ek Tercih Sihirbazı - 1

Tercih Sihirbazı 

 
Üniversite adayları, Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) elde ettikleri puan ve başarı sıralamalarıyla üniversite ve bölüm tercihleri yapmaktadır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından sınav sonrasında tercih kılavuzu yayınlanmakta ama adaylar son yıllarda daha çok tercihlerini yaparken üniversiteler ve bölümlerle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tercih sihirbazı kullanmaktadır. 
 
 

Lisans Tercih Sihirbazı 

 
Öğrenciler istedikleri lisans programlarını başarı sıralamalarına göre filtreleyip tercih listelerini oluşturabilirler. Lisans tercih sihirbazı ile öğrenciler programların kontenjanlarını, özel şart ve koşullarını, eğitim dillerini, puan türlerini ve akreditasyon durumlarını öğrencilere özetleyerek sunduğu için kullanım açısından kolay ve güvenli bir üniversite tercihi süreci sunmaktadır.

Ek Tercih Sihirbazı - 2

Ön Lisans Tercih Sihirbazı

 
YKS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu yeni verilere göre her yıl güncellenmektedir. Ek tercih sihirbazı öğrencilere lisans ve ön lisans programlarında boş kalan kontenjanlarla birlikte bu kontenjanlara en son yerleşen öğrencilerin puanlarını da göstermektedir. Tercih yapacak öğrencilerin taban puanlarının boş kalan kontenjanların taban puanından yüksek olması da bu dönemde dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
 

Yök Atlas Tercih Sihirbazı

 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından her sene tercih kılavuzu yayınlansa da adaylar veya uzmanlar daha çok dijital dönüşüm ile daha kısa sürede ulaşabilecekleri bilgi kaynaklarını tercih etmektedir. Bu nedenle de YÖK her sene yayımlanan tercih kılavuzu verilerine göre hazırlanan YÖK atlas tercih robotunu üniversite adayları ve uzmanların kullanımına yönelik sunmaktadır. YÖK atlas tercih sihirbazı, üniversite adaylarının YKS’ de aldıkları alan puanlarına ve başarı sıralamalarına, kendi yetenek ve karakterlerine, ilgilerine göre karar vererek tercih etmek istedikleri ve yerleşebilecekleri üniversite bölümlerinin belirlenmesi adına geniş bilgi sunmaktadır.
 
YÖK tarafından kullanıma sunulan bu robotta, yerleşilebilecek bölümlerin belirlenmesi dışında ayrıca;
 
Üniversitelerin akademik kadroları, 
Kontenjanları, 
Bursluluk oranları, 
Taban-tavan puanları, 
Eğitim dilleri ve süreleri 
 
gibi farklı başlıklarda bilgi sunarak tercihlerin yapılması için destek sağlamaktadır.

Ek Tercih Sihirbazı - 3

Üniversite Tercih Sihirbazı

 
Ortaöğretimden yükseköğretime geçmek isteyen öğrencilerin, yükseköğretim bölümlerindeki mevcut kontenjanlara yerleşebilmeleri adına girmeleri gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda puan ve başarı sırası ile yükseköğretim bölümleri ile ilgili tercih yapmaktadırlar. Bu tercih sürecinde en çok kullandıkları bilgi kaynağı ise üniversite tercih sihirbazı olmaktadır. Üniversite adayları tarafından ek tercihlerin yapıldığı süre zarfında üniversiteler ve bölümlerle ilgili araştırmalarını yapmak ve seçenekleri arasında karar vermek için sunulan ek tercih sihirbazı kullanılmaktadır.
 

Yks Tercih Sihirbazı

 
YKS tercih sihirbazı, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) giren üniversite adaylarınca veya üniversite tercihlerde çalışma yürüten uzmanlarca sıkça kullanılmaktadır. Üniversite adayları veya uzmanlar, tercih robotlarını kullanarak üniversitelerle ilgili bilgilere ulaşıp tercihlerde karar vermeye çalışmaktadır. Bu anlamda kullanabilecekleri çok fazla tercih robotları karşılarına çıkabilmektedir. 
 
 

 
 
 

Eklenme Tarihi: :   16 Nisan 2021 Cuma


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS