Üniversite puanları, üniversite hayalini kuran aday öğrenciler için oldukça önemlidir. Adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nin sınavlarına girmeden önce ilgili olduğu üniversitenin taban puanı ve başarı sıralamasını takip etmektedir.
En düşük yerleştirme puanı olarak bilinen taban puanları ile öğrenci istediği bölümü puan ve başarı sıralamasına göre tercih etmektedir. Taban puanlar, başarı değeri olarak da tanımlanır. Özel ve devlet üniversitelerini puanları birbirinden başarı düzeyi ile farklılık gösterir. Bölümlerin ve programların puanları da aynı şekilde başarı kriterine göre sıralamada değişkendir. ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzunda taban puan ve başarı sıralamasını resmi web adresinden inceleyebilirsiniz.
Üniversite Taban Puanları
Üniversite puanları için öncelik taban puanlarıdır. Taban puanlar, bölümün ya da programın kontenjanına göre son yerleşen adayın puan türünü ifade eder. Özel ve devlet üniversitelerinin taban puanları aynı değildir. Her sene program ya da bölümün puanı değişmektedir. Bu nedenle sınava girecek olan adayların bir önceki sene gösterilen taban puan sıralamasından yüksek puan alması gerekmektedir. Adaylar, taban puanına göre gitmek istediği üniversitenin resmi web sayfasına ya da ÖSYM’nin kılavuzunu inceleyerek detaylı bilgiye ulaşabilirler.
Taban puanları;
· Puan türleri
· Ücretler
· Öğrenci sayısı
· Yerleşen kişinin son profili vb. etkenlere göre değişir.
Üniversite puanları; YKS net ortalaması, başarı sıralaması üniversite aday öğrenciler için oldukça önemlidir. Ülke genelinde tercih edilme istatistiğine değinildiğinde; yerleşenlerin tercih eğilimlerinde ise üniversite türleri, farklı programlar, kaçıncı tercihlerinde yerleştikleri vs. görülür.
4 Yıllık Üniversite Taban Puanları
Üniversitelerin lisans eğitimi veren kurumlarıdır
. 4 yıllık üniversite taban puanları,
üniversite puanları durumuna göre aday tarafından seçilir. Fakülte ya da yüksekokulda 4 yıllık programları mevcuttur. Fakülteler; akademik ve teorik müfredat dersleri ile eğitim sunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar akademik kariyerlerine devam etmek için yüksek lisans ve doktora programlarına belirlenen sınav türlerinden (ALES, YDS, YÖKDİL, TOEFL, GRE, IELTS, GMAT) elde ettikleri başarılı puanlarla tercih edebilirler.
İstanbul Gelişim Üniversitesi; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi olmak üzere 5 fakülteye sahiptir. Aynı zamanda, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olmak üzere 3 yüksekokulunu bünyesinde barındırır. Toplamda 79 lisans bölümüne sahiptir. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin 4 yıllık programlarının taban puanlarını, başarı sıralamalarını, puan türünü, burs oranını ve kontenjan durumunu “aday gelişim” adlı web sayfasından öğrenebilirsiniz.
2 Yıllık Üniversite Taban Puanları
2 yıllık diğer adıyla ön lisans programları; akademik bilgiden çok mesleki beceri kazanım sürecini geliştirmeye dayalı programdır. Puanları düşük olması sebebiyle adaylar tarafından tercih edilmektedir. Bu programdan mezun olanlar yine aynı programı devam ettirebilir ya da DGS sınavı ile başka alanda lisans eğitimine tamamlayabilir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Gelişim Meslek Yüksekokulu’nu bünyesinde barındırır. Toplamda 101 ön lisans programına sahiptir. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin 2 yıllık programlarının taban puanlarını, başarı sıralamalarını, puan türünü, burs oranını ve kontenjan durumunu “aday gelişim” adlı web sayfasından öğrenebilirsiniz.