Üniversite taban puanları, ön lisans ve lisans programlarında okumak isteyen öğrenciler için oldukça önemli bir konudur. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye girdikten sonra öğrenciler; ön lisans ve lisans programlarını belirlenen kontenjan, puan türü, başarı sıralaması ve taban puanlarına göre tercih etmektedir.
Devlet ve özel üniversitelerin taban puanları ve başarı sıralamaları bölüm ve programa göre değişmektedir. Başarı sıralamasında ilgili üniversitenin bölüm ya da programa en son kayıt yaptıran öğrencinin başarı puan ve sıralaması ele alınır. Başarı sıralaması ve taban puanlar yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Kontenjanlarla ilgili detaylı bilgiyi, ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayımlanan tercih kılavuzunu ön bilgi amaçlı inceleyebilirsiniz.
Üniversite Puanları
ÖSYM tarafından yapılan YKS’de TYT ve AYT sınavlarından sonra öğrenciler,
üniversite puanları takip etmektedir.
Üniversite taban puanları her yıl güncellenir. Bu durum; ilgili üniversitenin bölümünü ya da programını tercih ederek öğrencilerin en düşük yerleştirme puanı ile başarı sıralamasına göre hesaplanır. Bu nedenle öğrenciler puanına göre bölüm ya da program tercih etmektedir. Aksi halde kontenjana alınmadan boş tercih yapma ihtimali olabilir. Bu bağlamda, YKS’den alınan puan kapsamında bölümler ya da programlar seçilerek tercih listesine yazılmalıdır.
Özel Üniversiteler
Özel üniversiteler , bir diğer adıyla vakıf üniversiteleri öğrencilere birçok avantaj sunmaktadır. İlgi odaklarına uygun, canlı ya da çevrimiçi öğrenme ortamlarının yanı sıra binlerce basılı ve dijital materyal kapasiteli kütüphanelerinde kesintisiz öğrenme imkânlarını bünyesinde barındırmaktadır. Öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla donanımlı akademik ve idari personelleriyle destek sağlayarak ücretsiz rehberlik hizmeti vermektedir.
Özel üniversiteler ile devlet üniversitelerini birbirinden ayıran temel farklar şu şekildedir:
-
Uluslararası iş birliği anlaşmaları
-
Uluslararası kurum/kuruluşlarda staj imkânı
-
Uluslararası iş ortaklıkları
-
Uluslararası akademik kadro
-
Uygulamalı araştırma merkezleri
-
İleri düzey teknoloji laboratuvarları
-
Geniş, modern kampüsleri
-
Uluslararası akredite edilmiş programları
Öğrenciler, özel üniversitelerin 2 ve 4 yıllık
üniversite taban puanları ve sıralamasına ve akademik yılı eğitim ücret bilgilerine ÖSYM tercih kılavuzundan ulaşabilirler.
Özel Üniversiteler Listesi
Özel üniversiteleri tercih eden öğrenciler için kişisel ve bireysel gelişim konuları önemlidir. Seçtikleri bölüm ile ilgili laboratuvar, araştırma ve uygulama merkezleri, bölümün akredite olması bu alandaki başarıya etki eden unsurlardır. Özel üniversiteler; fiziksel ve sosyal imkânlar, yabancı dilde eğitim, yurt dışı ilişkileri, akademisyen-öğrenci ilişkisi, burs imkânları, üniversitenin konumu gibi özellikleri sunar. Özel üniversiteler, öğrencilerine uygulamalı olarak araştırma imkânı sunarak uluslararası güçlü akademik kadrosu ile destek vermektedir. Türkiye’deki
özel üniversiteler listesi incelendiğinde QS Dünya Üniversiteleri Sıralamalarında yer almaktadır.