Üniversite tercih robotu, öğrencilerin doğru, uygun ve sağlıklı tercihlerde bulunabilmesi açısından kullanıma açılmış pratik bir uygulamadır.
Tercih robotu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ardından tercih sürecine giren adayların tercihlerinde yardımcı olmaktadır. YKS sonuçlarının ardından tercih yapma hakkını elde eden öğrenciler, kazandıkları puan türlerine göre tercih yapmaktadır. Tercih sürecinde olan öğrenciler, tercih robotundan faydalanmaktadır.
Öğrenciler tercih robotunda, ilgilendikleri üniversitelerin bölümleri hakkında;
•
Burs oranlarını inceleyebilirler.
Üniversite Tercihleri
Ortaöğretim sonrasında üniversite hayali kuran öğrenciler, yeterlilik ve ilgi alanlarını öğrenim yolculuğunda keşfetmektedir. Bu bağlamda kariyer yolculuğunun diğer basamağı da üniversite olmaktadır. İlgi alanlarına göre tercih yapan öğrenciler kendilerine rehberlik etme şansını da elde etmiş olacaktır.
Üniversite tercihinde bulunacak aday öğrenciler Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzunu dikkatli incelemeleri gerekmektedir. Tercih döneminde ise pratik uygulama olan tercih robotlarını da kullanabilirler.
Yks Tercih Robotu
Yks tercih robotu, üniversite adaylarının doğru şekilde başarıya ulaşabilmelerini sağlayan sistemdir. Tercih robotu, adayların kendilerine en uygun şekilde üniversite ve bölüm seçmesine yardımcı olur. Adayın almış olduğu başarı puanına göre tercih robotu seçeneklerini hazırlar ve sistemsel olarak gösterir.
Tercih robotları her yıl bir önceki yılın başarı puanlamalarını gösterecek şekilde düzenlenir. Adaylar hem internet aracılığı ile hem de düzenlenen kitapçık ile birlikte tercih robotunun içerisinde yer alan bilgilere ulaşabilir.
Eğitim kalitesi yüksek düzeyde yer alan üniversitede eğitim almak, geleceğe adım atılması için çok önemlidir. Ayrıca üniversite seçiminin yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bir konu da eğitim alınacak bölüm olmaktadır.
Yks tercih robotu sayesinde, adaylar hem yeteneklerine hem de eğitim kalitesine göre üniversite seçimi yapabilir.
Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılır?
YKS ardından tercih yaparken izlenilmesi gereken adımlar vardır. Bu adımları rehber uzmanları eşliğinde yapmanız daha faydalı olacaktır.
Tercih yaparken;
• Yükseköğretim Programları ve Kontenjan Kılavuzu mutlaka bir rehber danışmanı ile incelenmeli.
• Tercih yaparken başarı sıralamasına dikkat edilmeli.
• Yeni açılıp taban puanı olmayan bölümler daha dikkatli incelenmeli.
•
İlgi alanınıza ait olmayıp sadece puanınızın tutması halinde bölüm ya da program tercihinde bulunmayın.
Üniversite Tercihleri Ne Zaman Başlıyor?
YKS tercihleri sırasında ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzunda üniversite kontenjan ve taban puanlarını duyuruldu. Bu bağlamda ÖSYM, YKS tercihlerinin tarihleri hakkında da bilgi verdi. Üniversite tercih robotu, lisans ve ön lisans programlarının, kontenjan, taban puan, başarı sıralaması gibi bilgilere ulaşmada kolaylık sağlamaktadır.
Öğrenciler, üniversite tercihlerini, ÖSYM'nin resmi internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak öğrenebilirler.
Üniversite Tercihleri Ne Zaman Açıklanacak?
Üniversite tercih robotu, taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, göre arama yapma imkânı sunmaktadır. Adaylar, ön lisans programlarını TYT puan türü için belirlenen puan üzerinde aldıklarında tercih etme hakkına sahiptir. Aynı şekilde, lisans bölümler için AYT puanı için belirlenen puan üzerinden tercih yapabilirler.
Öğrenciler, ÖSYM’nin resmi internet sitesinden tercih sonuçlarına ulaşmaktadır. YKS sonuçlarına göre bir bölüme kayıt hakkı kazanan adaylar kayıt işlemlerine başlamaktadır.