YKS ardından tercih süreci başlamaktadır. Adaylar edindikleri puan türleri ve başarı sıralamalarına göre tercih işlemlerini tercih sihirbazı veya YÖK atlas tercih robotu uygulamasından destek gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda öğrenciler, ÖSYM internet adresindeki açıklamalar kısmında yer alan bilgiler doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlamaktadırlar. Tercih işlemleri başvuru merkezleri yerine elektronik ortamda yapılmaktadır. YKS sonuçlarına göre herhangi bir bölüme ya da programa kayıt hakkı kazanan öğrenciler kayıt işlemlerini ÖSYM’nin belirttiği tarihlerde gerçekleştirmektedir.
YKS ardından
üniversite tercihleri ile ilgili sürece giren binlerce aday, tercih sonuçlarını beklemektedir. ÖSYM tarafından edinilen bilgiye göre, YKS tercih yerleştirme sonuçları ağustos ayının sonlarına doğru açıklanması beklenmektedir. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından erişime açılacaktır. ÖSYM’nin sonuç sayfasından öğrenciler, yerleştirme sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte giriş yaparak öğrenmektedir.
Üniversite Tercihleri Tercih Robotu
YKS, 3 oturumu olan bir sınavdır. YKS’nin zorunlu olduğu sınav TYT’dir. Diğer oturumlar zorunlu değildir. Temel Yeterlilik Testine (TYT); Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testi yer almaktadır.
Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Türk Dili Edebiyatı Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık vardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerine göre hesaplanmaktadır. Yabancı Dil Testi yani YDT ise; Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Rusça dillerinde yapılmaktadır. Aday, başvurulan yabancı dile ait soru kitapçığından sorumludur.
Sınavlarından başarıyla geçen öğrenciler,
üniversite tercihleri döneminde istedikleri bölümleri tercih etme hakkına sahiptir. Bununla birlikte tercih sürecinde olan tüm öğrencilerin destek aldığı
tercih robotu ön plana çıkmaktadır.