YKS tercih robotu, öğrencilerin tercih dönemlerine destek veren uygulamadır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS)’nın ardından üniversiteye yerleşmek için aday öğrencileri bekleyen telaşlı süreçlerden biri de üniversite tercihleridir. YKS’ye hazırlanmak kadar üniversite tercihlerini yapmak da araştırma ve çalışma gerektiren bir süreçtir. Tercih yapacak öğrenciler ÖSYM tarafından yayınlanan YKS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunu referans alarak tercihlerini yapmaktadır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, öğrencilerin tercih sürecini kolaylaştırmak adına, kendi programlarının bilgisine ulaşmak isteyen öğrencilere YKS 2021 İGÜ tercih robotunu sunmaktadır. YKS tercih robotu: Tercih danışmanlarının ve tercih yapacak öğrencilerin 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber İstanbul Gelişim Üniversitesi bölümleri;
-
Tercih kodları,
-
Taban puanları,
-
Kontenjanları,
-
Burs oranları,
-
Akreditasyon bilgileri,
-
Programa ait özel koşulları,
-
Programın eğitim dili gibi belirledikleri kriterlere göre bilgi edinebilecekleri kolay, erişilebilir arama kaynağıdır.
Tercih Robotu Nasıl Çalışır?
YKS’nin Temel Yeterlilik Oturumu(TYT), Alan Yeterlilik Oturumu(AYT) ya da Yabancı Dil Oturumu(YDT)na girerek TYT, EA, SÖZ, SAY, DİL puanı hesaplanmış öğrencilerin aldıkları puanlara denk gelen başarı sıralamaları yer almaktadır. Öğrenciler tercihlerini ÖSYM tarafından belirlenen Y-TYT, Y-EA, Y-SÖZ, Y-SAY, Y-DİL puanlarına karşılık gelen başarı sıralamalarına göre yapmalıdır. Bu durumun nedeni YKS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda referans alınan taban puanların her yıl aynı sıralamaya sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Tercih robotunda da bu durum göz önünde bulundurularak başarı sırası aralıkları belirlenmektedir. Örneğin; Y-EA başarı sıralaması 243.849 olan bir öğrenci 150.000 ile 300.000 aralığında bir sınır belirleyerek bu sıralama arasında kalan programların listesine ulaşabilmektedir.
Belirlenen sıralama aralığı dışında sıralamaya sahip olan programlar listede görünmeyecektir. Bunun yanı sıra Y-TYT ek puanı ile tercih yapmak isteyen öğrenciler puanlarını kullanarak arama yapacakları bölümlen bir aralık belirleyerek listeleme yapabilirler. Örneğin; ek puanı 312.654 olan bir öğrenci 225 ile 389 aralığında bir puan sınırlaması yaparak bu aralıkta puana sahip tüm programların bilgisine ulaşabilmektedir. Belirlenecek olan aralık tercih yapacak kişinin kendi istediğine bağlı olarak geniş ya da dar bir arama aralığına sahip olarak değişebilmektedir. Eğer daha özellikli bir arama yapılmak istenirse puan ve başarı aralığının yanı sıra aranan kriterler de belirlenmelidir. Örneğin; 150.000 ile 300.000 aralığında başarı sıralamasına sahip programlardan sadece %50 burs oranına sahip programlar listelenecekse; ücret/burs kriterlerinden %50 indirimli seçeneği seçilmelidir.
Üniversite Tercihleri
Üniversite tercihleri, adaylar arasında en stresli dönemleri oluşturmaktadır. Çünkü yapılacak yanlış tercihin sonuçlarında; eğitim tamamlanmadan bırakılır, istenilmeyen meslek hayatına geçiş yapılmış olur, yetenek eksikliğinden dolayı başarısızlık yaşanır. Bütün bu unsurlarda kişinin hayatına mutsuz şekilde devam etmesine sebep olur.
Üniversite adayları, tercihlerini yaparken pek çok konuya odaklanmalı ve detaylı araştırma yapmalıdır. Bunların yanı sıra da tercih robotlarından ve üniversite eğitimcilerinden de konu hakkında destek alabilirler.
Unutulmaması gereken en önemli hususlardan biri de yetenek ve başarının aynı sistemde ilerleme gösterdiğidir. Dünya genelinde ve ülkemizde de oldukça önem taşıyan üniversite eğitimi hakkında tercih yapılırken, bütün unsurlar bir arada düşünülerek karar verilmelidir.
Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?
İstanbul Gelişim Üniversitesi programlarını tercih etmek isteyen öğrenciler
YKS tercih robotu ücretsiz olarak kullanabilmektedir. Buradan
tercih robotuna ulaşabilirsiniz.
Başarı sırası ya da taban puan aralıkları belirleyerek, kriter seçimi yapıldıktan sonra sizin için oluşturulan tercih listesinden istediğiniz programları tercih sepetinize ekleyebilirsiniz. Tercih sepetinizde yer alan programları istek sıranıza göre sıralayabilir, e-posta olarak gönderebilirsiniz.