İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencileri TÜBİTAK-2242 Yarışmaları'nda finalist oldu!

Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Lokman Kantar danışmanlığında bölüm öğrencileri Buse Avşar, Gülçin Yılmaz ve Ender Dik “Bitcoin ve Alternatif Yatırım Araçlarının Oynaklık Yayılımının İncelenmesi” projeleri ile TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları'nda finalist oldu.

TÜBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’nda toplam 511 proje, görevli jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Yapılan ön değerlendirme sonucunda dokuz alanda toplam 115 proje final yarışmasına katılmaya hak kazandı. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencilerinin projeleri “Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik” ana alanında finalist olan 11 projenin arasında yer aldı.

Buse Avşar, Gülçin Yılmaz ve Ender Dik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Lokman Kantar  danışmanlığında hazırladıkları “Bitcoin ve Alternatif Yatırım Araçlarının Oynaklık Yayılımının İncelenmesi” projeleri ile Bitcoin ve alternatif yatırım araçlarının (Tahvil, Mevduat, Ons, USD, EURO, BIST100) getirilerindeki oynaklık yayılımı yani bir yatırım aracındaki oynaklığın diğer yatırım aracının oynaklığına etkisinin ortaya konulmasını amaçladılar. Yatırım araçlarının getirilerindeki ortalamadan sapma oynaklık olarak ifade ediliyor.

Oynaklık yayılımı çok değişkenli GARCH modeli olarak bilinen DCC GARCH modeli ile analiz edildi. Araştırmanın bulgularına göre Tahvil ile Mevduat faizi, USD ile EURO arasında pozitif ve yüksek bir oynaklık yayılımı gözlendi. ONS ile BIST100, USD ve EURO ile BIST100 arasında ise negatif yönlü bir oynaklık yayılımı gözlendi.

Proje ile yatırım araçlarının oynaklıkları arasındaki ilişki belirlenmesi durumunda yatırımcılara hangi ürünler arasında doğrusal ya da ters yönlü bir ilişkinin olacağı hakkında bilgi sahibi olmasına imkân sağlandı. Özellikle Bitcoin gibi diğer yatırım araçlarına göre daha riskli olan bir finansal yatırım aracının oynaklığının hangi yatırım araçlarından etkilendiği ya da hangi yatırım araçlarını etkilediğinin tespit edilmesi üzerinde çok tartışma olan bu dijital paraya yatırım yapacak yatırımcılara yön göstermesi yönünden önem arz ediyor.

Değerlendirme Sonuçlarının Yer Aldığı Web Sayfası: https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/oncelikli-alanlarda-universite-ogrencileri-proje-yarismasi

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü öğrencileri TÜBİTAK-2242 Yarışmaları'nda finalist oldu! Eklenme Tarihi: :   15 Mart 2023 Çarşamba

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS