İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

CP’li fizyoterapistler İGÜ öğrencileri ile bir araya geldi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Fizyoterapi Kulübü tarafından düzenlenen “CP ile Mücadelede Fizyoterapist Olmak” konulu etkinlikte serebral palsi hastası iki fizyoterapist Simay Atıcı ve Selcen Kankul ile bir araya gelindi. Yıllarca CP ile mücadele eden iki fizyoterapist, şimdi kendileri gibi CP’li hastalara fizyoterapistlik yapıyor.

Beyin felci olarak bilinen Serebral Palsi (CP) hastaları, ömürleri boyunca özel eğitimle ve fizyoterapi desteğiyle hayata tutunuyor. Erken tanı ve tedavilerle birçok hasta hayata tutunabiliyor. Simay Atıcı ve Selcen Kankul de bu hastalardan. Şimdi kendileri gibi Serebral Palsili hastalara fizyoterapistlik yapıyorlar.

CP tanısı konulduktan sonra fizyoterapist olmaya karar verdiğini belirten Simay Atıcı, en büyük hayalinin CP’li hastalara yardım etmek olduğunu belirterek, “Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü kendim gibi olan bireylerle çalışmak istediğim için okudum. Üniversite süresince serebral palsiyle ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak elimden geldiğince destek vermeye çalıştım” diye konuştu.

Uzun süre fizik tedavisi gören Selcen Kankul de, fizyoterapist olma fikrine bu tedaviler esnasında kapıldığını ifade ederek, “Hayalim, bir CP’li olarak benim gibi çocuklara örnek olabilmek, umut olabilmekti. Empati yapabilirdim, onları anlayabilir ne düşündüklerini bilebilirdim. Hastalara umut olmaya devam edeceğim” dedi.  

Etkinliğin sonunda, Fizyoterapi Kulübü Başkanı Mervenur Sökmen ve Fizyoterapi Bölümü öğretim elemanları Simay Atıcı ve Selcen Kankul’e katılımlarımdan ötürü teşekkür plaketi ve belgesi sundu.

CP NEDİR?

Serebral palsi (CP), dünyada 17 milyon kişide görülüyor. Uzmanlar hastalığı ‘beyin felci’ olarak tanımlıyor. Türkiye’de her gün 16’dan fazla bebek CP’li olarak doğuyor, yılda 6 binden fazla çocuk CP tanısı alıyor. Bu soruna, hareket bozukluğu ile birlikte görme, işitme, algılama sorunları ve epilepsi gibi farklı durumlar eşlik edebiliyor. CP’li her 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi bulunuyor.

CP’li fizyoterapistler İGÜ öğrencileri ile bir araya geldi Eklenme Tarihi: :   5 Kasım 2019 Salı

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS