İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Diş iltihabı kurutulmazsa ölüme neden olabilir!

Diş ağrısı yaşayan kişilerin; gündelik işleri yapamaması, uykusuz geceler yaşaması hayat kalitesini düşürerek olumsuz yönde etkiliyor. Ağrıyan dişte oluşan iltihaplanma ile çoğu zaman kişinin antibiyotik kullanması gerekir. İltihaplanmanın tedavi edilmediğinde kronikleşip farklı sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, iltihabın kurutulması gerektiğine dikkat çekti.

İltihap, vücut savunma sisteminin yabancı maddelere, travmaya, zararlı kimyasallara, bakteri, virüs gibi mikroorganizmalara karşı gösterdiği bir yanıt. İltihap oluşumu enfeksiyon hastalıklarının kontrolü ve yaraların iyileşmesinde önemli rol oynuyor. İltihaplar, akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkıyor. Akut iltihaplar birkaç saat ya da birkaç gün içinde hızla gelişirken, kronik iltihaplarda ise bu süre haftalar alarak yavaş gelişiyor. Akut iltihaplar tedavi edilmezse zamanla kronikleşiyor.

İLTİHABİ DURUMLARA MÜDAHALE EDİLMESİ ŞART!

İltihabi durumlara müdahale edilmediği takdirde çene kemiğini delerek yumuşak dokuya yayılıyor. Bu durum, ağız içinde ve dışında şişlik meydana getiriyor. Bunun sonucunda, akut iltihabın 5 belirtisi olan ısı, kızarıklık, şişlik, ağrı ve hastanın çiğneme fonksiyonunda kayıp meydana geldiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, “Tedavi edilmediğinde ya da yeterli etkili bir tedavi uygulanmadığında akut iltihaplar kronikleşir ve haftalarca iyileşmeden kendilerine buldukları yoldan bir kanal vasıtasıyla ağız içine ya da ağız dışına akarlar. Buna bağlı olarak ağrı da azalır. Fakat bazen aktifleşip reaksiyon oluşabilir. Kana karışıp “septisemi” dediğimiz ciddi bir kan dolaşımı enfeksiyonuna da yol açabilir.” diyerek, iltihabın bazen kana karışarak doku ve organlara da zarar verebileceğini vurguladı. Beyin, kalp, kalp kapakçığı gibi hayati önem taşıyan organlara yayılarak ölüme neden olabileceğini ifade eden Ezirganlı, iltihabın kurutulmasının son derece önem taşıdığına dikkat çekti.

BU BELİRTİLER VARSA ANTİBİYOTİK KULLANILMALI

Bilinçsiz tüketilen antibiyotikler nedeniyle toplumda antibiyotik direnci gelişmiş durumda. Bu nedenle de reçetesiz satışı yapılmıyor. Halk arasında iltihaplı dişlerin çekilemeyeceğine dair yaygın bir kanı bulunuyor. Bunun tam olarak doğru olmadığını ifade eden Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, “Akut iltihap söz konusu ise ve akut iltihabın 5 ana belirtisi olan lokal kızarıklık, ısı artışı, şişlik, ağrı ve fonksiyon kaybı varsa, diş çekimi öncesi hastaya mutlaka antibiyotik kullandırılmalıdır. Fakat diş iltihabı kronikse çekim yapılabilir. Fakat hastada immün sistemi baskılayan ikinci bir enfeksiyon varsa grip gibi ya da çürüğe bağlı ateş, kırıklık vs. varsa hasta iyileştikten sonra dişin çekilmesi daha doğru olur.” şeklinde konuştu.
 


Diş iltihabı kurutulmazsa ölüme neden olabilir! Eklenme Tarihi: :   25 Temmuz 2022 Pazartesi

Kulüp Tanıtım Haftası İGÜ’de eğlenceli a...

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde düzenlenen Kulüp Tanıtım Haftası, kampüsü...

Eklenme Tarihi: :   20 Aralık 2024 Cuma

İGÜ akademisyeni Doç. Dr. Anıl Niş’in pr...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) akademisyenlerinden Doç. Dr. Anıl Niş...

Eklenme Tarihi: :   19 Aralık 2024 Perşembe


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS