İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Down Sendromlu çocuklar için giysiler üretilecek!

Down Sendromlu çocukların giyinme güçlüklerini büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan fonksiyonel tasarımlı giysiler, İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı’nda üretilecek.

Ortalama olarak her 800 doğumdan birinde görülen Down Sendromu, en sık görülen kromozomal durumlardan biri. İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu (İGMYO) Moda Tasarımı Programı’ndan Öğretim Görevlisi Sultan Çetinkaya, Down Sendromlu (DS) çocukların yaşadığı giyinme güçlüklerini büyük ölçüde gideren fonksiyonel tasarımlı giysiler üretmeyi hedefleyen bir bilimsel araştırma projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Çetinkaya, çalışma neticesinde bu özel çocuklar için tasarlanan ve üretilen giysiler ile çocukların kendi kendine giyinebilme becerisini artıran, hareketlerini kısıtlamayan ve moda trendlerini yakalayan farklı stilde giysilere ulaşmayı hedeflediğini ifade etti.

PROJE KAPSAMINDA PİLOT UYGUMA YAPILDI!

Öğr. Gör. Sultan Çetinkaya, Down Sendromlu (DS) iki kız ve iki erkek çocuğu için örnek giysiler üreterek pilot bir uygulama gerçekleştirildiğini belirtirken, üretilen bu giysilerde, DS’lu çocukların başka bir bireye ihtiyaç duymadan kendi başına kolaylıkla giysiyi çıkarmasını ve giymesini sağlayacak işlevde aksesuarlar tercih edildiğinin de altını çizdi. Giysilerin renk seçiminde DS’lu çocukların en çok tercih ettiği sıcak renkler kullanıldı. Üretilen örnek giysiler İstanbul Gelişim Üniversitesi “9. Medya Ödülleri Töreni Sanat Sergisi”nde ve “Harmoni Sergisi”nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

GİYSİLER, DS’LU ÇOCUKLARIN TERCİH ETTİĞİ GİYSİ TÜRLERİNDE VE RENKLERDE TASARLANACAK

2022-2023 eğitim-öğretim dönemi “Kişiye Özel Giysi Tasarımı” dersinde ikinci sınıf öğrencileriyle birlikte proje kapsamında Gülseren Özdemir Özel Eğitim Okulundaki 12-18 yaş aralığındaki 10 DS’lu çocuk için koleksiyon üreteceklerini belirten Çetinkaya, koleksiyon parçalarını üretirken çocukların ebeveynlerine sorarak öğrenilen giyinme problemlerini gideren fonksiyonlar geliştireceklerini ve DS’lu çocukların tercih ettiği renk ve stilde giysiler tasarlanıp üreteceklerini ifade etti. Proje tamamlandığında Down Sendromlu çocuklarla defile yapılması da planlamalar arasında.




Down Sendromlu çocuklar için giysiler üretilecek! Eklenme Tarihi: :   27 Aralık 2022 Salı

Cem Öğretir, İGÜ'de öğrencilerle bir ara...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) Tel...

Eklenme Tarihi: :   25 Nisan 2024 Perşembe

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS