İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Hastayken çalıştırılan personel daha fazla zarara sebep oluyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Havacılık Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Seda Mumlu Karanfil, hastayken iş yerinde çalışan personelin verimliliğinin, işe hiç gelmeyenlere göre daha düşük olduğunu ancak ne kadar verimli çalışıldığının tespit edilemediğini belirtti.

İŞ YERİNDE GÖRÜNÜRDE VAR OLMANIN YARATTIĞI VERİMLİLİK KAYBI %72!

Sağlık iyileştirme hizmetleri sağlayıcısı AdvancePCS (2003) tarafından yapılan araştırmada, işe devamsızlığın işletmelerde yarattığı verimlilik kayıpları %28 iken, iş yerinde görünürde var olmanın yarattığı verimlilik kayıplarının %72 olarak tespit edildiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Seda Mumlu Karanfil şunları ifade etti:

“Günümüzde birçok insan sağlık problemi yaşamakta ancak yaşadığı sağlık problemlerine rağmen çalışanlar izin almadan çalışmaya devam etmektedir. Bu durum iş yeri açısından maliyet kayıplarına neden olurken çalışanları açısından da düşük verimliliğe neden oluyor. Literatürde presenteeism olarak da bilinen iş yerinde görünürde var olma durumu, çalışanın hasta olması ya da farklı bireysel, örgütsel sorunları olması durumunda işe devam etmesinin, işe devamsızlıktan daha maliyetli ve görünmez bir sorun olduğunu göstermektedir.” dedi.

ÇALIŞAN ‘İZİN ALIRSAM İŞTEN ATILIRIM’ KORKUSU YAŞIYOR

Hasta olduğu halde çalışmaya devam eden personelin ciddi verimlilik kayıplarına sebep olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Mumlu Karanfil, insanların hasta olduklarında ya da herhangi bireysel problemleri olduğunda izin almadan çalışmaya devam etmelerinin altında birden fazla neden olduğunu belirtti. O nedenleri ise şöyle sıraladı;

  1. Çalışan izin aldığında, “Ya işten atılırsam?” diye kaygı duyabilmekte ve iş güvencesizliği algısı yaşayabilmektedir.
  2. Çalışan, yöneticilerine ya da iş arkadaşlarına işine ne kadar bağlı olduğunu göstermek isteyebilir.
  3. İşe gelmediğinde işlerini devredecek, yaptığı işi yapabilecek kimsenin olmadığını düşünebilir.
  4. Yakında bir terfi bekliyor olabilir.
  5. İşe gitmediği günlerde ücretinin kesilecek olması.
  6. Çalışanın işkolik bir kişiliğe sahip olması.
Çalışanların iş yerinde görünürde var olma davranışlarına neden olan bu nedenler, işletmelerde işe devamsızlıklardan ziyade yüksek verimlilik kayıplarına neden oluyor. İş yerinde görünürde var olma davranışını önleyecek birtakım tedbirler almaları gerektiğini belirten Karanfil, bu durumun hem çalışanların sorunları açısından hem de işletmelerin verimliliği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Hastayken çalıştırılan personel daha fazla zarara sebep oluyor Eklenme Tarihi: :   26 Mayıs 2022 Perşembe

Psikolojik desteğe erişemeyenler dikkat!...

Yapay zekâ (AI), eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde hızla ...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma

Hasat Zamanı Kısa Film Festivali başvuru...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Radyo ...

Eklenme Tarihi: :   18 Nisan 2024 Perşembe


ABET AQAS AHPGS