İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Katillerin profil analizini yaptı: Yüzde 50’si psikolojik şiddete maruz kalmış

Türkiye’de cinayet işleyenlerin profil analizini yapan Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, “Cinayet işleyenlerin çocukluk yaşamlarında yüzde 50’sinin psikolojik, yüzde 36’sının fiziksel, yüzde 26’sının cinsel istismara maruz kaldıkları ortaya çıkıyor” dedi.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 2019 yılında basına yansıyan 3 bin 623 silahlı şiddet olayında; 2 bin 211 kişi öldü, 3 bin 736 kişi de yaralandı.  İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci de; katillerin profil analizini yaptı.  Gelişen yapay zekâ sistemleri ile birlikte günümüzde cinayet işlemesi muhtemelen olan kişilerin kişilik ve karakter yapılarının yorumlanabileceğini ve olası eylemlerinin tahmin edilebileceğini belirten Demirci,  “Cinayet işleyenlerin çocukluk yaşamlarında yüzde 50’sinin psikolojik, yüzde 36’sının fiziksel, yüzde 26’sının cinsel istismara maruz kaldıkları ortaya çıkıyor.Katilleri, hayalperest, görev odaklı, hedonisttik (zevk odaklı), güç odaklı, heyecan odaklı, kar amaçlı odaklı, aile cinayetleri odaklı, mekân odaklı olarak sınıflandırabiliriz” dedi.

“ÇOCUKLUK ÇAĞINDA İSTİSMARA MARUZ KALMIŞLAR”

Psikiyatrist Dr. Onur Okan Demirci, “Katillerin çocukluk çağında istismar türlerinden en az birine maruz kaldığını söyleyebiliriz” dedi ve ekledi:  “İstismar, kişinin çocukluk yaşamından bugüne kadar olan yaşam öyküsünde bir yerlerde fiziksel, cinsel ve/veya psikolojik kötüye kullanıma maruz kalması olarak tanımlanabilir. Çocukluk dönemi istismarları kişinin düşünce yapısında bazı anormalliklere neden oluyor. Bu kişilerin muhakeme ve yargılama sistemleri sağlıklı çalışmadığından, hatalı değerlendirmeler sonucunda kontrolsüz bir saldırgan yapıya sahip oluyorlar. Cinsel doyum için öldüren (tecavüz vs.) katillerin yapıları analiz edildiğinde bu kişilerin çocukluk yaşamında ihmal tarzı istismar hariç diğer tip istismarlara yüksek oranda maruz kaldıkları görülüyor. Cinayet eyleminden önce kişilerin davranış örüntülerini saptamak amacıyla kullanılan yöntem sayesinde katillerin tipolojileri şiddetli arzu (şehvet), güç, öfke, maddi kazanç odaklı olarak 4 sınıfa ayrılıyor. Çocukluk yaşamında cinsel istismara maruz kalan katiller cinsel tipolojilere uyan cinayetler işlemekte iken, fiziksel istismara maruz kalmış katiller cinayetlerini aşırı düzeyde şiddet içerecek şekilde gerçekleştiriyor.”

Katillerin profil analizini yaptı: Yüzde 50’si psikolojik şiddete maruz kalmış Eklenme Tarihi: :   25 Şubat 2020 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi

Noakhali Bilim ve Teknoloji Üniversitesi...

Bangladeş Noakhali Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniv...

Eklenme Tarihi: :   14 Mart 2024 Perşembe


ABET AQAS AHPGS