İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Konut satışlarında rekor yaşandı

TÜİK, Eylül ayı konut satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,4 oranında artarak 146 903 oldu. Konut satışları aylık bazda 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, ikinci el konutlarda ise talep patlaması yaşandı. Gerçekleşen artışı değerlendiren Finansal Piyasalar Uzmanı Hakan Yıldırım, “Bu artışın sadece gayrimenkul piyasasına değil ilişkili diğer sektörlere de olumlu bir yönde yansıyacağı aşikâr” diye konuştu.

Artış gösteren konut satışları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, “Satışlar mobilya, ev aletleri, dekorasyon ve sigorta gibi ihtiyaçları doğuracağından dolayı sadece konut sektöründe değil reel sektörün önemli bir kısmını oluşturan söz konusu ihtiyaçların üretim ve satışını yapan sektörleri de canlandıracaktır.  Böylelikle ekonomide olumlu bir hava esmeye başlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.

“KONUT SATIŞI ARTIŞI FİYATLARI ARTIRABİLİR”


Artan konut satışlarının konut fiyatlarını da etkileyeceğini vurgulayan İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yıldırım, “Gerek yeni konutlar gerekse ikinci el konut satışlarında meydana gelen artış konut fiyatlarının artmasına sebep olacaktır. Bu noktada konut almayı düşünenlerin bir kısmı artan konut fiyatlarının artmaya devam edeceğini düşünerek konut almayı tercih edebilir, bir kısmı ise fiyatların bu noktada kalacağını veya fiyatların geri çekileceğini düşünerek alımlarını erteleyebilir” şeklinde konuştu.

“FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI”


Konutlardaki fiyat istikrarının sağlanabilmesinin önemli olduğuna değinen Hakan Yıldırım, “Sürekli değişen fiyat hareketleri hem ihtiyaç sahiplerini hem de yatırım yapma amacı güden yatırımcıları ürkütebilir ve konut satışlarında düşüşler yaşanabilir. Fiyat istikrarının yanı sıra konut kredilerindeki faiz oranları yatırımcıların konut alma sürecinde önemli rol almaktadır. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş, gayrimenkul alımlarını canlandırırken, faiz artışının olması durumunda gayrimenkul alımlarında bir düşüş yaşanabilir" dedi.

Yıldırım konuşmasını şöyle sonlandırdı:

 “Verilere baktığımızda 2019 Eylül ayına ait ipotekli konut satışları geçen yılın Eylül ayına göre de %410,2 oranında artış göstermiş görülüyor. Bu durumun en belirgin sebebi konut kredi faizlerindeki düşüş olarak ifade edilebilir. Konut kredilerindeki faiz oranının düşmesi veya sabit kalması durumunda gayrimenkul piyasasının canlı kalma olasılığını arttırabilir. Diğer taraftan özel bankaların sunduğu faiz oranları kamu bankalarının sunduğu faiz oranları ile eşitlenirse konut satışları daha yüksek seviyelere ulaşacak ve gayrimenkul sektörüne yansıyan olumlu hava ekonomiye büyük katkılar sağlayacaktır.”

Konut satışlarında rekor yaşandı Eklenme Tarihi: :   18 Ekim 2019 Cuma

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS