İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Obezite cerrahisinde psikiyatri değerlendirmesi önemli!

Obezite cerrahisi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek yaygınlık kazanıyor. Obezite cerrahisinde psikiyatrik bulguların önemini vurgulayan Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, hastaların işlem öncesi ve sonrası, yeme bozuklukları, psikiyatrik ve psikososyal bozukluklar açısından rutin olarak değerlendirilmeleri gerektiğini belirtti.

Obezite cerrahisinde psikiyatrik ve psikososyal değerlendirmenin önemi her geçen gün artıyor. Bu doğrultuda pek çok kilo verme cerrahisi merkezi, psikiyatrik ve psikososyal değerlendirmeyi de içeren multidisipliner hasta değerlendirme yaklaşımını uyguluyor. Bu konuda henüz dünyada kabul görmüş bir uzlaşı kılavuzu mevcut değil. Bu çerçevede, farklı uzman uzlaşı metinleri mevcut olup, sağlık otoriteleri tarafından dikkate alınıyor.

RUTİN TEDAVİ VE TAKİP GEREKİYOR

Obezite cerrahisinde psikiyatrik değerlendirmenin önemi obezite cerrahları, hastalar ve hatta ruh sağlığı çalışanları tarafından henüz hak ettiği ilgiyi görmüyor. Psikiyatrik değerlendirmenin gerekli olup olmadığı, değerlendirme yöntemlerinin nasıl olması gerektiği, değerlendirmeyi yapacak kişilerin nitelikleri ve yetkinlikleri, yapılan değerlendirmenin kalitesi ve yeterliliği tartışılmaya ihtiyaç duyulan konuların başında geliyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Güzin M. Sevinçer, “Obezite cerrahisi hastalarının cerrahi işlem öncesi ve sonrasında, yeme bozuklukları ve diğer psikiyatrik ve psikososyal bozukluklar açısından rutin olarak değerlendirilmeleri ve gerekli olguların daha dikkatli tedavi ve takip sürecine alınması için psikiyatri değerlendirmesine sunulması gerekmektedir.“ şeklinde konuştu.

UZMAN UZLAŞI KILAVUZLARI GELİŞTİRİLMELİ

Hastaların psikiyatrik ve psikososyal yönden dikkatle ele alınması, bireysel olarak yaşam kalitesini artırdığı gibi ameliyat sonrası kilo verme üzerine olumsuz tesirleri engellemesi bakımından da önemli bir husus. Doç. Dr. Sevinçer, bu konuların ilgili platformlarda tartışılması ve ortak bir yaklaşım sergilenebilmesi için uzman uzlaşı kılavuzlarının geliştirilmesi gerektiğinin aşikâr olduğunun altınızı çizdi.


Obezite cerrahisinde psikiyatri değerlendirmesi önemli! Eklenme Tarihi: :   5 Temmuz 2022 Salı

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS