İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Pistten çıkan uçakta incelemeler devam ediyor

İzmir-İstanbul seferini yapan ve çarşamba akşamı saat 18.19'da pistten çıkan uçakta 3 kişi hayatını kaybetti. Uçağın enkazında gece boyunca çalışmalar devam etti. Bugün ise uçakta incelemeler yapılıyor. 183 kişiyi taşıyan ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkan uçakta incelemeler devam ederken, Uzay Yüksek Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Haluk Kul, çalışmalarda nasıl bir yol izlendiğini paylaştı.

"HATA VE İHMAL OLABİLİR"

Uçağın enkazının bulunduğu bölgeye gelen İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak - Uzay Yüksek Mühendisi Dr. Öğretim Üyesi Haluk Kul, kazanın neden yaşandığına ilişkin rapor sonuçlarının zamanla netlik kazanacağını ifade etti. Kul, şunları söyledi:

"Yumuşak inişin tercih edilmemesinin sebebi; su bir film tabakası olarak durur. Jilet gibi tekeri kesebilir. Ayrıca uçağın tekerleklerine baskı yapıp bu baskıyla sürtünme kuvvetiyle frenleme yapılmasına engel olabilir. O nedenle ilk dokunmada nispeten hissedilen bir oturmayla, tam kapasiteyle sürtünmenin gerçekleşmesi istenir. Bunun dışında kuyruk rüzgârı etkisinin de olduğu hem yatayda hem de yukarı aşağı olan etkiyle acaba uçak burun yukarı kalktı da hücum açısı değişti ve taşıma kuvveti bir an da ortadan mı kaldırıldı ona bakılması lazım. Suçlu aramıyoruz. Havacılıkta olumlu emniyet kültürü vardır. Hata ve ihmal olabilir. İhmal yoksa bir hata varsa hata yapanın kendisinin de rapor edebilmesi lazım. İllaki soruşturmalar yapılacaktır. Uçuş ekibi, kabin ekibi, kulenin raporları alınacaktır. Uçuş veri kayıt cihazlarıyla, kokpit ses kayıt edicilerin eşleştirilip doğru olan durumun anlaşılması aylar hatta yıl mertebesinde nihai sonuç elde edilecektir."

DELİLLER VE PARÇALAR TOPLANIP İNCELENECEK

Haluk Kul, uçakta yapılan inceleme için, "Şu an delil toplanması yapılacaktır. Varsa parçalar incelenmek üzere belli bir yerde depo edilecek. Daha sonra enkaz kaldırma çalışmalarına geçilecektir. Sonrası zahmetli, ayrıntılı bir süreç olacaktır. Şu an için hiçbir şey net değil. Kimseyi suçlamamak lazım. Tüm paydaşların ne yaptığına bakmak gerekiyor. Bir yerde bir hata varsa da o hatayı yapan kişinin ya da kuruluşun departmanın suçlanması değil, bunun yerine böyle bir hatanın olmaması için ne yapılması gerekirdi buna bakmak lazım. Kamuoyunun da sabır içinde olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Pistten çıkan uçakta incelemeler devam ediyor Eklenme Tarihi: :   7 Şubat 2020 Cuma

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi

Noakhali Bilim ve Teknoloji Üniversitesi...

Bangladeş Noakhali Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniv...

Eklenme Tarihi: :   14 Mart 2024 Perşembe


ABET AQAS AHPGS