İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Sürdürülebilirlik ve çevre bilincine İGÜ’den bir katkı daha

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) sürdürülebilirlik ve çevre bilinci kapsamında oluşturduğu eko müfredat ile eğitim ve öğretimde yenilikçi yaklaşımların öncüsü olmaya devam ediyor.

Kaliteli eğitim konusunda dünyada önemli bir yer elde eden İstanbul Gelişim Üniversitesi eğitim anlayışını güncel gelişmeler çerçevesinde yenilemeyi sürdürüyor. Times Higher Education (THE) 2022 sıralamasında kaliteli eğitim, erişilebilir ve temiz enerji, sağlıklı ve kaliteli yaşam, temiz su ve sanitasyon, amaçlar için ortaklıklar gibi kategorilerde önemli başarılar elde eden İGÜ, sürdürülebilirlik ve çevre bilincine Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (GSF) oluşturduğu “Eko Müfredat” ile de katkı sağladı. Eko müfredat çalışması ile çevreye duyarlı, yenilikçi, sürdürülebilirliği benimsemiş, çevreyi ve toplumu korumayı ilke edinmiş bireyler yetişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

DOKUZ FARKLI DERS

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) göz önüne alınarak hazırlanan eko müfredatta dokuz farklı ders öne çıkmaktadır. Çevrecilik ve sürdürülebilirlik, binalarda sürdürülebilirlik ilkeleri, iklim ve mimari, yeşil bina ilkeleri, enerji problemleri, çevre bilinci, sürdürülebilir kalkınma, geri dönüşüm vb. birçok güncel konunun değerlendirildiği ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan tüm bölümlerin katkı sağladığı müfredatta şu dersler yer alıyor:

  • Sürdürülebilir Tasarım
  • Gıda ve Sürdürülebilirlik
  • Film ve Eko-Eleştiri
  • Yeşil Bina Tasarımı
  • Sustainable Materials in Design
  • Küresel Çevre Sorunları
  • Kent Kimliği ve Kültürel Sürdürülebilirlik
  • Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik
  • Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik

MÜFREDATA YENİ DERSLER DE EKLENECEK

Eko müfredat hakkında görüşlerini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof Dr. Şükran Güzin Ilıcak Aydınalp, Eko müfredat çalışmalarının gelecekte de süreceğini ve müfredata yeni dersler ekleneceğini vurguladı. Mevcut olarak dünyadaki sorunlar göz önüne alındığında insanların çevreye yönelik bakış açılarının değişmesi gerektiğini ifade eden Aydınalp, gelecek nesillerdeki bilinç düzeyini artırabilmek için eğitim ve öğretim sürecinin erken dönemlerinden itibaren çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK

Sürekli “Gelişim” yolunda değer üreten dünya üniversitelerinden olmak vizyonuyla hareket eden ve sürdürülebilirliği ana tema olarak belirlemiş olan bir üniversitenin tüm faaliyetlerinde ilgili gereklilikleri gözetmesi gerektiğinin altını çizen Aydınalp, “yalnızca müfredat kapsamında değil, gelecekte sürdürülebilirlik kapsamında farklı birçok faaliyet gerçekleştiriyor olacağız“ diyerek gelecek çalışmalara yönelik yol haritası çizdi.

HEDEF YEŞİL KAMPÜS

Dünya üniversitelerinden örnekler üzerine de görüşlerini belirten Aydınalp, “Gelecekte sürdürülebilirlik ve çevre ile ilgili uygulamalı derslerin sayısını artırmayı planlıyoruz. Birçok yabancı üniversitede öğrenciler teorik bilgiler almak yerine sürecin bir parçası olabilme imkânına kavuşmaktadır. Öğrenciler kampüslerin içinde çiftlikler kurabilmekte, bitki yetiştirebilmekte, kentsel tarım gruplarına katılma gibi saha uygulamalı gerçekleştirilebilmektedir.” diyerek farklı uygulamalara imza atacaklarını belirtti.
 



Sürdürülebilirlik ve çevre bilincine İGÜ’den bir katkı daha Eklenme Tarihi: :   9 Eylül 2022 Cuma

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS