İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Travma sonrası psikolojik ilk yardım, kişinin olaya uyum sürecini hızlandırıyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Esra Savaş, travma sonrası yapılacak olan psikolojik ilk yardımın, kişinin olaya uyum sürecini artırdığını belirtti.

Doğal afetler, şiddet olayları, salgın hastalıklar, istismar olayları ve daha niceleri fiziksel ve psikolojik etkiler ortaya çıkarıyor. Travmatik etkiler yaratan bu olaylara anında müdahale edilmediğinde daha büyük sorunlar yarattığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Esra Savaş, ‘’Psikolojik İlk Yardım (PİY), terapi veya tedavi değildir. Olayı yaşayan kişinin, öncelikli olarak üzerinde hissettiği stresin azaltılması sağlanır. Bu sayede bireyin travma sonrası uyum süreci artar ve hızlanır.’’ dedi.

‘’2020, TÜRKİYE'DE 1940'TAN SONRA EN FAZLA METEOROLOJİK AFET YAŞANAN YIL OLDU’’

AFAD’ın yaptığı açıklamalara göre, 180 ülkenin yer aldığı ‘En Riskli Ülkeler Endeksi’ listesinde Türkiye 113. ülke konumunda bulunuyor. Özellikle 2020 yılında yaşanan doğal afetler,  ülkemizde 1940 yılından beri en fazla meteorolojik afetin yaşandığı yıl oldu. Bu durum gösteriyor ki; tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ruhsal ve fiziksel ilk yardım hizmetlerine ihtiyaç oldukça büyük. Akut kriz durumunun hemen ardından yapılacak olan ilk durumdaki sıkıntıyı azaltarak, uyum sürecini artırmayı hedefleyen psikolojik ilk yardım, kişinin daha fazla zarar görmesini engeller. Psikolojik ilk yardım; afet veya terörizme maruz kalan çocuklar, ergenler, ebeveynler/bakıcılar, aileler ve yetişkinlere, ilk müdahale ekipleri ve diğer afet yardım görevlileri tarafından yapılabilmektedir.

EĞİTİMİNİ ALMIŞ HERKES, PSİKOLOJİK İLK YARDIM YAPABİLİR

Tıpkı birçok eğitim kurumu tarafından verilen ilk yardım dersleri gibi psikolojik ilk yardım eğitimleri de gönüllülük gösteren herkes tarafından alınabiliyor. Özellikle kriz anlarından hemen sonra uygulanan psikolojik ilk yardım, kişinin şok anını daha kolay atlatmasına yardımcı olmakta. Dr. Öğr. Üyesi Esra Savaş, gerekli eğitimi alan herkesin, psikolog veya psikiyatrist olması fark etmeksizin, uygulayabileceği bu ilk yardım alanı ile şok içinde olan birçok bireye yardım edilebileceğini belirtti.

Travma sonrası psikolojik ilk yardım, kişinin olaya uyum sürecini hızlandırıyor Eklenme Tarihi: :   21 Şubat 2022 Pazartesi

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS