İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Uzmanından Kovid-19'a karşı bağışıklığı güçlendirecek kür önerileri

Koronavirüs tehlikesine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, “Koronavirüse karşı savaşacak olan birtakım askerlerimizi son teknolojik silahlarla donatmak zorundayız” dedi.

Pandemi sürecinde beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Gelişim Üniversitesi Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı, “Dengeli ve doğal beslendiğimiz sürece bağışıklık sistemini güçlendirme şansı yakalamış oluruz. Koronavirüse karşı savaşacak olan birtakım askerlerimizi son teknolojik silahlarla donatmak zorundayız. Özellikle gençlere seslenmek istiyorum fast food alışkanlığından uzak durun. Her bakımdan bağışıklık sisteminizin çökmesine neden oluyor. Anneler, yaşadığımız bu süreç içerisinde tencere yemeklerini
önemsesinler" diye konuştu.

“ENDÜSTRİ GIDALARINDAN UZAK DURUN”

Gıdaları buzdolabına koyarken ya da ısıtırken hata yapıldığını vurgulayan Haluk Saçaklı, “Sebzeler koparıldığı zaman ve yemekleri kısık
ateşte pişirdiğimiz zaman glutonz denilen bir madde ortaya çıkıyor. Sebzeler yüksek ateşte kısa sürede pişirilmeli. Pişirilen bir sebze yemeği 2 ya da 3 gün içinde tüketilmeli. Endüstri gıdalarından uzak durmak gerekiyor. Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin. Yoğurdunuzu kendiniz yapmaya çalışın. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kahvaltıyı atlamamaya çalışın. Her ara öğünde süt, et, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıl grubu temel besin öğelerini yan yana getirin” ifadelerini kullandı.

“AÇLIK SÜRESİ UZADIKÇA METABOLİZMA VUCUDUMUZDAKİ FAZLALIKLARI YAKAR”

Çift günler 3 ana öğün, tek günler 2 ana öğün beslenilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Saçaklı, “Sabah 7 ve 8 arası kahvaltı yapıyorsak, akşam 18’e kadar hiçbir şey yememeliyiz. Şekerlerinin düştüğünü hissettikleri an bir sebze ya da havuç yiyebilirler. Meyve yemesinler. Düşmüş olan kan şekerlerini yükseltirler. Açlık süresi uzadıkça metabolizma vücuttaki fazlalıkları yakar. Bu şekilde bakterilere karşı kendimizi korumuş oluruz” dedi. 

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREÇEK ÖNERİLER

Pandemi süreci bitse bile vatandaşların gribe karşı vücut dirençleri artırmaları ve kilo sorunu olanların metabolizmalarını hızlandırmaları için tavsiyelerde bulunan Haluk Saçaklı, “Bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı, bir çay kaşığı toz zerdeçal ve bir çay kaşığı çörek otu ile bir çay kaşığı karabiberden yapacakları karışımı kahvaltılarda düzenli olarak tüketebilirler" diye kouştu.
İşlenmiş suların çoğunluğunun PH değerinin 7,5 ve altında olduğunu ancak bu değerleri yükseltmemiz gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Saçaklı, şu kürü önerdi:

"2 litrelik bir suya, bir çubuk tarçın, dilimlenmiş bir limon ve bir yeşil elma ekledikten sonra bir saat bekletip içebilirsiniz. Hazırladığımız bu su koronavirüse karşıda bağışıklığı güçlendirir.”

Ayrıca bitter çikolatanın da bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çeken Kaliteli Yaşam Uzmanı Doç. Dr. Haluk Saçaklı, “ Saat 16 ile 18 arası 3 parça bitter çikolata az yağlı süt ile yapılan bir kahve eşliğinde tüketilirse bağışıklık sistemi güçlenir. Çocukların bilişsel olarak zeka seviyelerini ve hatırlama kapasiteleri artırır” ifadelerini kullandı.

Uzmanından Kovid-19'a karşı bağışıklığı güçlendirecek kür önerileri Eklenme Tarihi: :   29 Aralık 2020 Salı

İGÜ ADSUAM ve SGK arasında protokol imza...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Mer...

Eklenme Tarihi: :   19 Mart 2024 Salı

İGÜ-TTO tarafından TÜBİTAK MAM'a ziyaret...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İGÜ-TTO) tarafından...

Eklenme Tarihi: :   18 Mart 2024 Pazartesi


ABET AQAS AHPGS