Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından, afet bölgelerine yardım paketleri gönderilmeye başlandı. Özellikle temel gıda ürünlerinin de gönderildiği bu paketlerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu gıda güvenliğinin sağlanması. İstanbul Gelişim Üniversitesi, Gelişim Meslek Yüksekokulu (İGMYO), Gıda Teknolojisi Programı’ndan Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Muslu Can uyardı: Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir.
Deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bir yandan da afet bölgelerine acil ihtiyaç olan yardım paketleri gönderiliyor. Özellikle temel gıda ürünlerinin öncelik alınarak hazırlandığı bu paketlerde en önemli noktalardan biri de şüphesiz gıda güvenliğinin sağlanması. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Muslu Can uyardı: Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir.
Gerekli tedbirler alınmadan yapılan yardımlar, daha çok zarar verebilir
Gıda güvenliği; tarladan çatala gelene kadar gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunması olarak biliniyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gıda Teknolojisi Programı’ndan Öğr. Gör. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Muslu Can, “Deprem bölgesine gönderilecek olan gıda ürünlerinin güvenliği sağlanmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelir. Gıda kaynaklı hastalıklardan en yaygın olanı gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklardır. Bu hastalıklar bazen ayakta atlatılacak hafif semptomlar olan; karın ağrısı, ishal, mide bulantısı şeklinde kendini gösterirken bazen de ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere sebebiyet vermektedir.” şeklinde konuştu.
Deprem bölgelerine yapılan yardımlarda hassas davranılması gerektiğini belirten Gıda Yüksek Mühendisi Can, gerekli tedbirler alınmadan yapılan yardımların afet bölgelerindeki insanlara daha çok zarar verebileceğinin de altını çizdi.
Glisemik indeksi yüksek gıdalar gönderilmemeli!
Bölgede bulunan insanların kötü şartlardan dolayı bağışıklık sistemlerinin zayıflayabileceği için özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar başta olmak üzere depremzedelerin glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketmemeleri gerekiyor. Öğr. Gör. Aslı Muslu Can;
-Bisküvi, şeker, çikolata gibi ürünler yerine kuru yemiş,
-Kurutulmuş meyve (özellikle çekirdekli siyah üzüm, hurma, kayısı ve incir),
-Prebiyotik özellikte olan lifli granola barlar,
-Çikolata şeklinde hazırlanan şekersiz meyve püreleri,
-Bisküvi gönderilecekse mutlaka besinsel olarak zenginleştirilmiş olanlar,
-Bağışıklığı destekleyen propolisli ballı karışımlar, kara mürver-keçiboynuzu özü ve probiyotik özellikte olan kefir ya da direk probiyotiğin şase şeklinde gönderilmesinin daha uygun olduğunu belirtti.
Deprem bölgesine gönderilen gıdaların güvenliği nasıl sağlanmalı?
Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...