İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Yapay zeka, 97 milyon yeni iş dalı yaratacak!

Yapay zeka uygulamalarının iş yerlerine entegre edilmesi hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Canan Tiftik, ‘’Her yeni sistem var olan yönetim ekollerini değiştiremez, katkı sağlar. Bu yüzden yapay zeka, işlerin işleyişini ve yapısını nasıl etkileyeceği konusu dikkate alınmalıdır.’’ dedi.

Son günlerde iş dünyasının gündeminde, yapay zeka uygulamalarının yaratacağı işsizlik iddiaları bulunuyor. Özellikle alt kademe çalışanları ilgilendiren bu gelişmeler karşısında işverenlerin nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Yapay zeka uygulamalarının iş yerlerine entegre edilmesi hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi,  Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Canan Tiftik,  ‘’Her yeni sistem var olan yönetim ekollerini değiştiremez, katkı sağlar. Bu yüzden yapay zeka, işlerin işleyişini ve yapısını nasıl etkileyeceği konusu dikkate alınmalıdır.’’ dedi.

2030 YILINA KADAR İŞ VE İŞLEMLERİN %30’U YAPAY ZEKA İLE YAPILACAK

Hayatımızın her alanında aktif olarak kullanmaya başladığımız yapay zeka araçları ve uygulamaları, mesleklerin geleceğini de etkiliyor. Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre şirketlerin %40’ı sadece İKY alanında en az bir çeşit yapay zeka uygulaması veya aracı kullandığı saptanırken, yapay zeka araçlarının kullanımının yaygınlaşması ile birlikte çalışanların işsiz kalma endişelerinin de artığı belirtildi.
Dünya Ekonomik Forumu ve Deloitte’nin yaptığı araştırmalara göre önümüzdeki yıllarda, 26 ülkede 97 milyon yeni iş dalının yaratılacağı tahmin ediliyor. Gelişmiş robotik ve yapay zeka gibi otomasyon teknolojilerinin verimlilik ve ekonomik büyüme için ekonomik değer fazlalıkları oluşturabildiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Canan Tiftik, ‘’Otomasyon, küresel ekonominin üretkenliğini yıllık Küresel GSYH (Gayrisafi Yurt içi Hasıla)’yı yüzde 0.8 ila 1.4 oranları arasında hızlandırabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, iş yerlerinde insan iş gücünün, otomasyon ile yer değiştirmesi anlamına gelmekte. Dolayısıyla 2030 yılına kadar iş ve işlemlerin %30’u yapay zeka destekli otomasyon sistemler tarafından yapılacağı öngörülmektedir.’’ dedi.

YAPAY ZEKANIN GELMESİYLE ÇALIŞAN BAĞLILIĞI AZALACAK MI ARTACAK MI?

Yönetim ve bağlılığı sağlayacak olan İnsan Kaynakları, teknolojinin de içerdiği gelişimle var olan yükümlülükleri geliştirmekle mükellef. Gelecek olan yeni sistemler, yönetim ekollerini değiştiremez, ancak katkı sağlar. Bu yüzden yapay zekanın gelmesiyle çalışan bağlılığı azalır veya artar şeklinde bir tanımlama yapılmasının yanlış olduğuna vurgu yapan Tiftik, İK’nın işletme içinde dahil olmadığı bir üst yönetimde, yapılan araştırmalara göre; yapay zeka ve diğer işletme teknolojileri, iş yapma pratiklerine ve istihdam uygulamaları üzerinde büyük değişiklikler yapabileceğini de belirtti.
 

Yapay zeka, 97 milyon yeni iş dalı yaratacak! Eklenme Tarihi: :   2 Mart 2022 Çarşamba

Genç Liderlerden İGÜ Rektörü Prof. Dr. B...

Avrupa Birliği’nin desteklediği Gençlerin Örgütsel Liderliği (Youth Organiz...

Eklenme Tarihi: :   18 Kasım 2024 Pazartesi

Dubai çikolatası uzun vadede tip 2 diyab...

Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası...

Eklenme Tarihi: :   18 Kasım 2024 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS