Tercih robotu; öğrencilere doğru tercihlerde bulunabilmemiz, sıralama aralıklarını rahat belirleyebilmemiz ve puan sıralamalarını görebilmemiz için tercih kılavuzunun pratik bir yazılımını bize sağlamaktadır.
Üniversite hayatı olarak bildiğimiz yükseköğretim, öğrencilerin akademik hayatının başlaması anlamına gelmektedir. Bilime ve insanlığa hizmet adına ve bir meslek icra etmek için eğitim alınan yerler ise üniversitelerdir. Üniversite hayatı, adayların üniversite sınavından elde edeceği sonuçlara göre yapılacak tercih neticesinde başlamaktadır. YKS
tercih robotu güncel ve güvenilir verileri içermesinden dolayı öğrenciler ve uzmanlar tarafından tercih edilmektedir. Yükseköğretim programlarının fazla olması bu robotların oluşturulmasına neden olmuştur.
Yükseköğretime adım atmış öğrenciler öğretim hayatları sürecinde edindikleri kazanımlar ile birer dünya vatandaşı olarak hayata atılmaktadırlar. Yükseköğrenim gören öğrenci sayısının fazla olması ülkemizin gelişmesi adına önemli bir katkı sağlamaktadır.
YKS Tercih Robotu
Ortaöğretim eğitimini tamamlayan öğrencilerin yükseköğretime devam etme ve kariyer planlaması adına değerlendirmeye alınacakları, seçecekleri alanlara göre puanlarının oluştuğu sınava Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) denilmektedir. YKS‘ye giren öğrenciler için, kendilerine uygun meslekleri seçme adına sınavda farklı alanlarda ilgili testler sunulmaktadır. Öğrencilerin ilgili soruları çözdüğü testlerle; kendilerine ait YKS sonuç belgelerinde Eşit Ağırlık (EA) – Sayısal (SAY) – Sözel (SÖZ) – Yabancı Dil Testi (DİL) veya Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanlarına ait puanları ve başarı sıralamaları yer almaktadır.
Elde edilen bu sonuçlarla YKS ‘ye giren öğrencilerin, meslek ve üniversite tercihlerini yapmak adına süreç başlamaktadır. Bu öğrenciler kendi gelecekleri adına tercih yaparken başvuracakları temel kaynaklar ise genellikle YKS tercih robotları olmaktadır.
YKS tercih robotu, üniversite adaylarının tercih etmeyi düşündükleri üniversite ve bölümlerle ilgili;
• Taban ve tavan puanları
• Başarı sıralamaları
• Kontenjanları
• Eğitim süreleri
Akreditasyonları gibi kriterleri görebilecekleri, kendi gelecek planlarına ve puan – başarı sıralamalarına uygun olup olmadığının değerlendirmesini yapabilecekleri temel kaynak olarak görülmektedir. Bu anlamda
YKS tercih robotu, her sene olduğu gibi 2021 YKS tercihlerinde de en çok başvurulan bilgi kaynağı olacaktır.
Üniversite Tercih Robotu
Meslek seçimine giden yolda üniversite tercihleri kritik öneme sahiptir. Meslek, üniversite adayının hayatını şekillendiren önemli bir unsurdur. Dünyada 42 bin civarında mesleğin olduğu düşünüldüğünde, öğrencilerin meslek tercihlerine karar verirken uzmanlardan destek almasının önemi ortaya çıkmaktadır. ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda bulunan bölümlerin fazlalığı nedeni ile üniversite tercihi yapacak aday öğrencilerin sağlıklı tercih yapmaları için ÖSYM tercih robotu oluşturmuştur. Bu robot kısıtlı zaman diliminde tercih yapacak aday öğrenci için yol gösterici olacaktır.
Robota girilen doğru bir aralık sayesinden olabilecek yerler net bir şekilde önümüze serilmektedir. Aile ekonomisi, yaşam tarzı, öğrencinin kişilik yapısı gibi belirleyici koşullara göre şehir, bölge ve öğrenim türü seçilmektedir. Robot bu noktada bize kılavuz kaynaklı seçilen kriterler bazında bir istatistik çıkarmaktadır.
Tercih robotunda var olan program kodları da tercih girişlerinde kolaylık sağlamaktadır. ÖSYM’ de girişlerde kod girişleri yapılarak kolay bir tercih girişi sağlanır dolayısıyla yanlış yapmak kolay olmamaktadır.
Ek Tercih Robotu
Ek Tercih robotu YKS sonuçlarından sonra, adaylara yardımcı olabilecek bir kılavuz niteliğindedir. Yüksek Öğretim Kurumu sonuçlarına göre, adayların ek seçim hakları oluşur. Adaylara tanınan bu hak doğrultusunda seçimler, tercih robotu sayesinde yapılabilir. Tercih robotu ek kontenjan kılavuzları, her yıl düzenli olarak belirli değişikliklere ve yeniliklere uğramaktadır.
Ek tercih robotlarında, ortalama olarak 24 tercih hakkı vardır. Ek kontenjanlar, puanlamalara göre yapılabilir. Seçimler belirlenen tarih aralığı içerisinde yapılmalıdır ve şifre ile T.C. Kimlik Numarasıyla bildirim yapılması gerekmektedir. Ayrıca tercih bildirimi yapıldıktan sonra bankaya seçim işlemi için ödeme yapılması da gerekmektedir.
Özel Üniversiteler Listesi
Özel üniversiteler uluslararası kalitede olan eğitim-öğretim programları ile öğrenciler tarafından tercih edilme açısından oldukça popülerdir. Türkiye’nin en fazla uluslararası akredite edilmiş programına sahip olan İstanbul Gelişim Üniversitesi
özel üniversiteler listesi arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi
İstanbul
Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi olmak üzere toplam 5 fakülteyi bünyesinde barındırmaktadır. Bununla birlikte Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Gelişim Meslek Yüksekokulu ile İstanbul Gelişim Üniversitesi uluslararası arenada sağlam adımlarla yürüyen Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biridir.