İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Duygusal bulaşma mesleki bağlılığı azaltıyor

Karşınızdaki insana gülümsediğinizde, onun da size gülümsediğine şahit olmuşsunuzdur veya ağlayan biriyle iletişim halindeyken aynı acıyı hissederek sizin de ağlamanız duygusal bulaşmanın bir işaretçisi olabilir. Bireyin diğer bir kişinin duygularından etkilenmesi ve o kişinin duygularını yakalama eğilimi olarak tanımlanan duygusal bulaşma iş hayatında da bazı tutum ve davranışlarda farklı etkileşimlere sebep olabilir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Havacılık Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seda Mumlu Karanfil, duygusal bulaşmanın kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi kişide tükenmişlik, işe veya çevreye yabancılaşma, stres düzeyinde artma veya sosyal arzu edilebilirlik gibi durumları da ortaya çıkarabileceğini belirtti.

DUYGUSAL BULAŞMA KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR!

Kişilerin birbiri ile etkileşimi sonucunda gerçekleşen duygusal bulaşma, iş yaşamında kişinin işe yönelik tutum ve davranışlarının, diğer çalışanların da işe yönelik tutum ve davranışlarını etkilemesi ile ortaya çıkıyor. Etkilenme düzeyinde kişiden kişiye göre farklılıklar olabileceğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Seda Mumlu Karanfil, ‘’ Yapılan araştırmalarda kadınlarda duygusal bulaşma düzeylerinin erkeklere oranla daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Kadınların daha merhametli ve şefkatli olmalarının ve yaşamda sahip oldukları rollerin buna neden olabileceği söylenebilirken; erkeklerin yetiştirilme tarzlarının, dış dünyaya karşı daha mantıklı ve soğukkanlı tepkiler verme konusunda eğitilmelerinin bu duruma neden olabileceğini söylemek mümkündür.’’ dedi.

Duygusal bulaşmanın örgütsel ve bireysel olarak birçok sonuç doğurabileceği gibi özellikle örgütsel bulaşmada çalışanlarda duyarsızlaşma, mesleki bağlılığın azalması ve iletişimde geri bildirimin azalması gibi olumsuz sonuçlarla doğurabilir.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLİRSE ÇALIŞANLARIN İŞ PERFORMANSINDA ARTIŞ SAĞLANABİLİR

Duygular diğer bireylerle olan ilişkilerimizde, algılarımızda, tutumlarımızda ve davranışlarımızda önemli bir yere sahip. Dolayısıyla duygusal bulaşma da bireyin etkisi altında kaldığı duygularla hareket etmesine sebep olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Seda Mumlu Karanfil duygusal bulaşma sürecinin iyi yönetildiği kurumlarda çalışanların iş performanslarında artış yaşanabileceği gibi takım çalışmasına ve örgüte olan bağlılığın da artırılabileceğini belirtti.
 
 

Duygusal bulaşma mesleki bağlılığı azaltıyor Eklenme Tarihi: :   17 Mart 2022 Perşembe

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma

Psikolojik desteğe erişemeyenler dikkat!...

Yapay zekâ (AI), eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde hızla ...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS