İGÜ’de Akran Mentorlüğü Eğitimiyle Öğrenci Liderliği Güçleniyor
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Öğrenci Dekanlığı tarafından 31 Mart ve 1 Nisan 2026 tarihlerinde farklı öğrenci gruplarına düzenlenen “Akran Mentorlüğü ve Öğrenci Liderliği Programı”, lisans mentor adaylarını bir araya getirdi. İGÜ Öğrenci Merkezinde gerçekleştirilen eğitimde, üniversiteye yeni başlayan öğrencilere rehberlik edecek mentorlerin görev ve sorumlulukları detaylı şekilde ele alındı.
Akran Psikolojisi ve Sınırlar İGÜ’de Ele Alındı
Farklı oturumlardan oluşan eğitimin ilk bölümünde İGÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Klinik Psikolog Dr. Nurhan Naz, “Akran Psikolojisi ve Sınırlar” başlıklı sunumuyla mentor adaylarına önemli bilgiler paylaştı. Üniversiteye geçiş sürecini bir “kültür değişimi” olarak tanımlayan Dr. Naz, mentorlerin öğrenciler için güvenli bir sosyal alan oluşturmadaki rolüne dikkat çekti. Mentorlüğün bir terapi süreci olmadığını vurgulayan Naz, gerektiğinde öğrencilerin Psikolojik Danışmanlık Birimi’ne yönlendirilmesinin önemini de ifade etti.
İGÜ’de Etkili İletişim ve Empati Vurgusu
İGÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Tuğçe Keleş tarafından gerçekleştirilen “İletişim, Empati ve Birlikte Gelişim” başlıklı sunumda, mentorlük sürecinde etkili iletişim ve akran iletişiminin önemi ele alındı. Eğitimde; yargılayıcı olmayan dil kullanımı, açık uçlu sorular ve duyguların doğru şekilde yansıtılması gibi temel iletişim becerileri üzerinde duruldu.
Rol Modelleme Uygulamalarıyla İGÜ’de Deneyim Kazanımı
İGÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Mert Kuşluvan’ın yürüttüğü uygulamalı çalışmada ise mentor adayları “rol modelleme” yaklaşımıyla pratik deneyim kazandı. Çalışmada mentorlerin öğrencilere yaklaşım biçimleri, örnek davranış geliştirme süreçleri ve rol model olma sorumlulukları uygulamalar üzerinden değerlendirildi.
İGÜ’de Mentorlük Eğitimleri Yaygınlaştırılacak
İki gün boyunca farklı gruplara tekrarlanan mentör eğitim programı, mentor adaylarının sürece hazır hale gelmesi ve üniversite kültürüne aidiyet duygularının güçlendirilmesi vurgusuyla tamamlandı. İGÜ Öğrenci Dekanlığı Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Enes Kalyoncu, mentorlük eğitimlerinin farklı fakültelerde de sürdürüleceğini belirterek, programın İGÜ genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Eklenme Tarihi: : 3 Nisan 2026 Cuma