İstanbul Gelişim Üniversitesi
Üniversite Gündeminden

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde “Bağımlılıkları Konuşuyoruz: Yeşilay Haftası Özel Paneli” Gerçekleştirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Bağımlılıkları Konuşuyoruz: Yeşilay Haftası Özel Paneli”, üniversite yerleşkesinde geniş katılımla gerçekleştirildi. Programda bağımlılık konusu; tıbbi, psikolojik ve toplumsal boyutlarıyla ele alındı. Panele; İGÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Avcılar İlçe Sağlık Müdürü ve Avcılar İlçe Yeşilay Başkanı Dr. Fatih Türkmen, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Protokol Konuşmalarında Çok Boyutlu Mücadele Vurgusu

 
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, bağımlılıkla mücadelenin yalnızca bireysel iradeye indirgenemeyeceğini belirtti. Şahin, bu sürecin aileyi, eğitim kurumlarını ve tüm toplumu kapsayan çok yönlü bir sorumluluk alanı olduğunu ifade etti. Üniversitelerin yalnızca akademik bilgi üreten kurumlar olmadığını vurgulayan Şahin, aynı zamanda toplumsal sorunlara çözüm geliştiren, farkındalık oluşturan ve gençleri bilinçlendiren merkezler olarak kritik bir rol üstlendiklerini dile getirdi. Bilimsel araştırmalar, saha çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla bağımlılıkla mücadeleye katkı sunmanın önemine dikkat çeken Şahin, üniversite–kamu iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Genç nüfusun korunmasının öncelikli hedefler arasında yer aldığını da ayrıca belirten Şahin, erken yaşta bilinçlendirme çalışmalarının artırılması ve önleyici politikaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.



 

Avcılar İlçe Sağlık Müdürü ve Avcılar İlçe Yeşilay Başkanı Dr. Fatih Türkmen ise konuşmasında, sahada yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hem hekim hem de idareci kimliğiyle edindiği deneyimleri paylaşan Türkmen, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında yürütülen koruyucu ve önleyici faaliyetlerin önemine dikkat çekti. Bağımlılıkla mücadelenin sahada koordineli ve çok yönlü bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Türkmen, özellikle gençler ve ailelere yönelik farkındalık çalışmalarının artırıldığını, erken müdahalenin sürecin başarısında belirleyici rol oynadığını ifade etti.
 

“Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bağımlılıklar”

 
Panelin moderatörlüğünü üstlenen İGÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Doç. Dr. Nurten Elkin, “Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bağımlılıklar” başlıklı sunumunda bağımlılığın toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Yükseköğretim Kurulu’nun Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında üniversite bünyesinde 2022 yılında kurulan Koordinatörlüğün yürüttüğü çalışmalara değinen Elkin, bağımlılıkların yalnızca fiziksel ve ruhsal sağlığı değil; aile yapısını, sosyal ilişkileri, eğitim ve çalışma hayatını da derinden etkilediğini ifade etti.
 
Elkin, önleyici çalışmaların önemine dikkat çekerek erken müdahale, bilinçlendirme faaliyetleri ve kurumlar arası iş birliğinin kritik rol üstlendiğini belirtti. Bağımlılığın gelişim sürecine ilişkin risk faktörleri ve koruyucu etmenlere de değinen Elkin, toplum temelli mücadele stratejilerinin güçlendirilmesi gerektiğini, özellikle gençlerin korunmasına yönelik eğitim programlarının artırılmasının önem taşıdığını vurguladı.



 

Bağımlılık Türleri Uzman İsimlerce Ele Alındı

 
Panelin ilk oturumunda Avcılar YEDAM’dan Sosyal Hizmet Uzmanı Sultan Öztürk, davranışsal bağımlılıklar ve sanal kumar bağımlılığı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Avcılar YEDAM’da görev yapan Klinik Psikolog Berna Baltacı Özsucu ise alkol bağımlılığını bilimsel ve klinik boyutlarıyla ele aldı.
İkinci oturumda Avcılar İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Uzm. Dr. Rabia Balcı, sigara bağımlılığına ilişkin güncel verileri paylaştı. Esenyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü Bağımlılık Danışma Birimi’nde görev yapan Psikolog Emrah Akarsu ise bağımlılıkla mücadelede danışmanlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
 

Program Plaket Takdimiyle Sona Erdi

 
Programın sonunda konuşmacılara katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Plaketler, Doç. Dr. Nurten Elkin ve Prof. Dr. Nefise Semra Erkan tarafından verildi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen panel, akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi. Etkinlikte, bağımlılıkla mücadelede bilimsel yaklaşımın, kurumlar arası iş birliğinin ve erken müdahalenin önemi bir kez daha vurgulandı.




İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde “Bağımlılıkları Konuşuyoruz: Yeşilay Haftası Özel Paneli” Gerçekleştirildi Eklenme Tarihi: :   3 Mart 2026 Salı

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde “Bağım...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafın...

Eklenme Tarihi: :   3 Mart 2026 Salı

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Bali’...

İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Endonezya yükseköğretim kurumlarından Nus...

Eklenme Tarihi: :   2 Mart 2026 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS