İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ‘’Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suda bir süre bekletin.
Artan salgın hastalıklarla birlikte bağışıklığımızı güçlendirmek oldukça önemli bir hale geldi. Daha organik ve sağlıklı beslenmek isteyen tüketiciler meyve ve sebzelere yöneldi. Ancak doğru temizlenmeyen sebze ve meyveler, tüketicileri kanser gibi hastalıklarla karşı karşıya bırakıyor.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl uyardı: ‘’Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mikropların tamamen öldürmez. Bu yüzden tüm meyve ve sebzelerinizi akan suyun altında veya karbonatlı suyun içerisinde bir süre bekleterek temizleyin.’’ dedi.
GÜNLÜK 400 GR MEYVE VE SEBZE TÜKETİLMELİ!
Lif açısından oldukça zengin olan meyve ve sebzeler, diyet listelerinin de vazgeçilmezi. Bağırsak sağlığı açısından da oldukça büyük öneme sahip olan bu yiyecekler, tarladan sofralara gelene kadar birçok işlemden geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC)’nin yaptığı araştırmalara göre besinler en iyi akan temiz suyun altında iyice ovalanarak temizlenebiliyor. Sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip olan sebze ve meyve tüketimine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Başak Gökçe Çöl konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu:
‘’Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiye ettiği her gün çeşitli meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon (400g) tüketmenin kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık problemlerinin oluşumunu engellediği bilinmektedir. Ancak iyi temizlenmemiş meyve ve sebzelerin tüketilmesi fiziksel, mikrobiyal ve kimyasal tehlikeler yaratmaktadır. Bu yüzden tüketime hazır hale getireceğiniz meyve sebzeleri seçerken varsa dış kabuğunda çürük, ezik veya lekeler olmamasına dikkat edilmeli. Aynı zamanda yıkama işlemi sırasında sebze ve meyvelerin önce çürük ezik kısımları ayrılmalı daha sonrasında iyice yıkanarak tüketilmelidir.’’ dedi.
EN DOĞRU TEMİZLEME ŞEKLİ: KARBONATLI SUDA BEKLETME
Yapılan bilimsel çalışmalara göre meyve sebzelerin karbonatlı su içerisinde bekletilerek yıkanması, sirkeli suda bekleyen sebze ve meyvelere göre daha fazla pestisit kalıntının temizlenmesine yardımcı olduğu kanıtlandı.
Halk sağlığının vazgeçilmezi olan sebze-meyvenin, vücut için en az zarar yaratacak şekilde tüketilebilmesi için gerekli hijyen önlem ve uygulamalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Çöl, sofralara gelen tüm yiyecekler için ayrı özenin gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 86’ıncı yılında İGÜ’...
İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, bu yıl fakülteye yen...