İstanbul’daki TTO ve TEKMER Müdürleri BTM TEKMER Fulya’da Bir Araya Geldi
İstanbul’daki üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) müdürleri, yedinci kez bir araya geldi. BTM TEKMER Fulya’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) TTO da katıldı.
Toplantının temel amacı, üniversite TTO’ları arasında iş birliğini güçlendirmek ve ortak projelerin geliştirilmesine yönelik zemin hazırlamak olarak belirlendi. Katılımcılar, bilgi ve deneyim paylaşımının sistematik hale getirilmesi ve ortak platformların kurulması gerektiği yönünde görüş birliğine vardı.
Kritik Tavsiye Kararları
Toplantıda, üniversiteler ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğine dair çerçeve niteliğinde bir kararın oluşturulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, projelerin olgunluk düzeyini ifade eden TRL (Technology Readiness Level) seviyesinin artırılmasına yönelik destek mekanizmalarının kurulması, TRL süreçlerinin takibi ve ticarileşme potansiyeli taşıyan projelere teknolojik destek sağlanması öncelikli öneriler arasında yer aldı.
Katılımcıların üzerinde durduğu diğer önemli başlıklar şunlar oldu:
• İstanbul’daki tüm üniversitelerde akademik danışman havuzu oluşturulması ve bu havuz üzerinden sanayi firmalarına yönelik ihtiyaç taramasının yapılması,
• Her düzeydeki tez ve projeler için patent ya da fikrî ve sınai mülkiyet hakları başvurularının desteklenmesi,
• Sanayi tarafının yeni proje önerilerine ve teknik çözümlere yaklaşımındaki çekingenliğin giderilmesi,
• Özgün ve özgüvenli biçimde buluş ve proje üretiminin tüm kurum ve kuruluşlar tarafından teşvik edilmesi,
• Sanayinin teknik problemlerini üniversitelerle paylaşabileceği bir platformun kurulması ve patentlerin bu platform üzerinden değerlendirilmesi.
Ticarileşme Vurgusu
Toplantının ana gündem maddeleri arasında, üniversitelerde geliştirilen teknolojilerin daha etkin şekilde ticarileştirilmesi, patentlerin değerlendirilmesi ve bu patentlerin satışına yönelik iş birliği olanaklarının artırılması yer aldı. Ayrıca, sanayi ile ilişkilerde yaşanan ticarileşme sorunları da ele alındı.
Katılımcılar, İstanbul’daki TTO ve TEKMER’ler arasında iletişim ve koordinasyonu güçlendirecek yeni adımların atılması gerektiğine dikkat çekti. Toplantının, bilgi paylaşımı ve ortak stratejilerin geliştirilmesi açısından oldukça verimli geçtiği ifade edildi.
Eklenme Tarihi: : 27 Mayıs 2025 Salı