ÖSYM tarafından uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sınav sonuçları açıklandıktan sonra başarılı sonuçlar elde eden adaylar için üniversite tercih dönemi başladı. ÖSYM’nin web sitesinden yayımladığı tercih kılavuzu oldukça önemlidir. Bu sebeple, üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusunun yanıtı önem arz etmektedir.
YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT). TYT sınavında Temel Matematik, Temel Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din, Felsefe, Tarih ve Coğrafya olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. TYT sınavından başarıyla geçen adaylar ardından alan sınavlarına girmeye hak kazanmaktadır. AYT ve YDT alan sınavları olarak nitelendirilmektedir. YDT 80 soru ve AYT Matematik, Fen Bilimleri, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler (1-2) toplam 120 soru ile karşımıza çıkmaktadır.
Üniversite hayali kuran yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin katıldığı 2019 YKS sınav sonuçları açıklandı. Öğrenciler, “2019 YKS üniversite tercihleri nasıl yapılır?” sorusuna yanıt aramaktadır. ÖSYM’nin resmi sitesinde açıklanan YKS sınav sonuçları ardından tercih dönemi başlayacaktır. YKS sınav sonuçlarını ÖSYM aday sayfasından ais.osym.gov.tr adlı adresinden giriş yaparak öğrenip aynı adresten tercih yapabileceklerdir.
Üniversite tercihleri nasıl yapılır?
•Barajı geçen öğrenciler, 23-29 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından giriş sağlayarak üniversite tercihlerini yapacaklardır.
•Tercih sürecinde ÖSYM’nin tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercih listesini uzman yardımıyla oluşturmak aday öğrenciler için oldukça faydalı olacaktır.
•2019 YKS sınavından başarı ile geçip tercih sürecinde olan adayların 24 tercih yapma hakkı vardır. Bu sebeple, sıralamanıza uygun tercih listesi hazırlanmalıdır.
Tercih sihirbazı nedir? Ne işe yarar?
Tercih sihirbazı, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin YKS sonuçlarında tercih yapma hakkı kazanan öğrenciler için açılan tercih uygulamasıdır.
SAY, EA, SÖZ, DİL türlerinde başarı sırası aralığında girdiğiniz en düşük ve en yüksek sıralama limiti belirleyerek, belirlediğiniz aralıkta birçok bölümün bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Tercih sihirbazında hem tüm üniversitelerde hem de İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde arama yapabiliyorsunuz. Bu aramada, öğrenim hayatında gitmek istediğiniz bölgeyi, şehri, üniversite türünü, bölümü, ücretini, öğretim ve eğitim dilini seçerek bilgi elde edebiliyorsunuz.
Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler
•Aday öğrenciler, lisans tercihi yaparken başarı sıralaması önemlidir. Bu nedenle başarı sıralamasına göre tercih yapmak daha sağlıklı olacaktır. Ön lisansı tercih ederken ise başarı sıralamasının dışında puana göre tercih yapılmaktadır.
•TYT puanları sadece ön lisans programlarını içermektedir. Lisans tercihini yaparken AYT’den 180 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.
•Özel yetenek sınavlarına başvurmak için TYT puanı 150 ve üzeri olmalıdır. Engelli öğrenciler için bu puan 100 ve üzeridir.
•Bölüm ya da program seçimlerinde popülerlik dışında, kişisel gelişiminize katkıda bulunacak, sevdiğiniz ve yetenekleriniz ile örtüşen bölüm ya da programlar tercih edilmelidir.
•Vakıf üniversitelerini tercih edecek öğrenciler, tercih burs şartlarına, yaz okulu ders ücretlerine vb. unsurlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
•Sınav sonuç karnesinde Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL puan türlerine ve karşılarındaki sıralamalara bakılmalıdır.