Günden güne daha popüler hale gelen ve temel prensipleri nefes, konsantrasyon ve kontrol olan pilates ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Ögr. Gör. Gülsah Konakoglu, “Kisilerin fizyoterapist kökenli pilates egitmenlerini tercih etmelerini öneriyoruz çünkü herkes pilates egitmeni olamaz ve herkes pilates yapamaz” dedi.
Pilates fiziksel kuvveti, esnekligi ve koordinasyonu artiran, stresi azaltan, iyilik hali hissini ve mental odaklanmayi gelistiren egzersizlerin basinda geliyor. Son dönemlerde popüler olan pilates için hem ulusal hem de uluslararasi birçok egitmenlik sertifikasi programi bulunuyor. Pilatesin fiziksel ve zihinsel bir egitim oldugunu belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ögretim Görevlisi Gülsah Konakoglu, yapilan yanlis uygulamalarin da kas iskelet sistemi sakatlanmalarina neden olabilecegini ifade etti.
KISIYE UYGUN OLMALI
Pilates için kisiye uygun programin belirlenmesi gerektigine vurgu yapan Ögr. Gör. Konakoglu, “Pilates, standart bir program düzenlenip, herkese ayni programin uygulanabilecegi bir egzersiz degildir. Grup egzersizleri için ayni seviyede olan kisilerin bir araya getirilip grup olusturulmasi son derece önemlidir. Bununla birlikte pilates, her seans ezbere, ayni sekilde yinelenen bir programin uygulanabilecegi bir egitim de degildir. Bu nedenle pilatese baslamak isteyen kisiler fizyoterapistler tarafindan degerlendirilmeli ve uygun seviyeden baslatilmalidir. Ayrica kisilerin mümkünse fizyoterapist kökenli pilates egitmenlerini tercih etmelerini siddetle öneriyoruz çünkü herkes pilates egitmeni olamaz ve herkes pilates yapamaz” diye konustu.
SAKATLIKLARA DIKKAT
Pilatese baslayacak kisinin öncelikle agirlik tasima simetrisinin degerlendirilmesi gerektigini ifade eden Ögr. Gör. Konakoglu, “Nötral pozisyon kisiden kisiye degisir, ancak önemli olan kisinin kendisine özgü olan nötral pozisyonunu yaptigi hareket sirasinda korumasidir. Bu omurganin stabilizasyonu için son derece önemlidir. Eger kisi egzersiz sirasinda nötral pozisyonunu korumakta güçlük çekiyorsa, yapilan egzersiz o kisiye uygun degildir. Kisiyi zorlamaktadir ve sakatliklara sebep olacaktir. Bu nedenle pilates egitimi sirasinda egitmenin çok dikkatli olmasi gerekmektedir” dedi.
“OMURGANIZI YARALAYABILIRSINIZ”
Pilates egzersizleri için önemli olan bir diger unsurun da omurga kaslari olduguna dikkat çeken Ögr. Gör. Konakoglu, konusmasini söyle sürdürdü:
“Özellikle karin ve sirt kaslarinin stabilize edici fonksiyonlarinin fizyoterapist tarafindan degerlendirilmesi gerekir. Eger omurganin derin ve orta tabakasinda yer alan bu kaslarin stabilize edici fonksiyonlari yeterli degilse ve pilates egzersizi sirasinda nötral pozisyon korunamiyorsa dis tabakadaki karin ve sirt kaslari daha fazla çalisacaktir. Çünkü omurganin stabilizasyonu yetersiz kaldigindan, kisi hareketi gerçeklestirebilmek için zaten güçlü olan kas gruplarini kullanmaya yönelecektir. Bu sekilde yapilan egzersiz sirasinda omurga yaralanmaya açik hale gelecek ve sakatlanmalara yol açacaktir.”
“Biz fizyoterapistler olarak bu tür fonksiyon bozukluklarini tespit ettigimiz kisilerde pilates egitimine baslamadan önce, omurganin derin ve orta tabaka kaslarini izole olarak egitiyoruz” diyen Ögr. Gör. Konakoglu, “Pilates egzersizlerinin dogru yapilmasi adina, omurgada instabiliteye (eklem sabitliginin bozulmasina) sebebiyet vermeyecek noktaya gelmesi için kisinin seçici kas ve nötral omurga pozisyonunu algilamasini sagliyoruz. Ve sonrasinda genel pilates egzersizlerine baslamalarini ve pilates egitiminde asama asama derinlesmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandi.
Mühendislik fakültelerini değerlendiren, kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir...
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ve Güz...