İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

600 Afgan sığınmacıya ‘İslami temelli’ psikolojik destek verilecek

Türkiye'de yürütülecek proje kapsamında 600 Afgan sığınmacıya psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek. Sığınmacılara, standart klasik psikolojik danışmanlığın yanı sıra, "İslami temelli" psikolojik destek de verilecek.

Türkiye'de yaşayan 600 Afgan'ı içermesi beklenen projede Dr. Isaqzadeh ile birlikte Lyla Schwartz ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Dr. Abbas Hussaini'nin de görev yapması planlanıyor. Proje hakkında konuşan Princeton Üniversitesi'nden Dr. Mohammad Isaqzadeh, projede izlenecek yöntemler ve projenin amacıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Projenin Türkiye’deki mültecilere yönelik İslami değerlere göre uygulanacak ilk danışmanlık olacağını söyleyen Dr. Isaqzadeh, “Ablam ve ailesi, 2015'ten 2016'ya kadar Türkiye'de mülteci olarak yaşadı. Burada kaldıkları süre boyunca Afgan mültecilerin Türkiye'de karşılaştıkları zorluklardan haberdar oldum. Afgan mültecilerin çoğu Afganistan'da aşırı yoksulluktan aile üyelerini ve arkadaşlarını kaybetmeye kadar travmatik deneyimler yaşadı. Bu kişilerin çoğu, Türkiye'ye ulaşmak için çok yoğun fiziksel ve psikolojik sıkıntılar yaşarken, kendi dillerini konuşabilen ve onlara psikolojik danışmanlık sağlayan ruh sağlığı uzmanlarına nadiren erişebiliyorlar. Mültecilere temel başa çıkma becerilerini öğretme fikri işte böyle ortaya çıktı” dedi.

“DUALAR VE ZİKİR GİB İSLAMİ GELENEKLERİ İÇERECEK”

Danışmanlıkta kullanılacak yöntemler hakkında bilgi veren Dr. Mohammad Isaqzadeh, iki tip danışmanlığın söz konusu olduğunu belirterek, “Standart psikolojik danışmanlık, 'Şimdi Başla' adı verilen bilişsel davranışçı terapi müdahalesine dayanmaktadır. Katılımcılara baş etme becerilerini ve depresyon, kaygı ve post travmatik stres bozukluğu (PTSD) ile ilgili olumsuz duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretir. Program, ABD ve Avrupa'da geniş çapta uygulanmış ve incelenmiştir. İslami temelli danışmanlık, 'Şimdi Başla'dan sonra modellenecek ancak dualar ve zikir gibi İslami gelenekleri içerecek; Allah, tevekkül, sabır gibi kavramlara dayanacak ve hayatta zorluklarla mücadele konusunda Hz. Peygamber'in hayatından dersler alınacaktır" ifadelerini kullandı.

Projenin sonunda, "Şimdi Başla" eğitiminin İslami olarak entegre edilmiş versiyonunu alan göçmenlerin zihinsel sağlıklarında önemli bir iyileşme olduğunu tespit etmeleri halinde kendilerini başarıya ulaşmış sayacaklarını belirten Princeton'lı araştırmacı Isaqzadeh, "Projenin, Müslüman mültecilere yönelik temel ruh sağlığı hizmetlerinin ölçeğini çoğaltıp genişletmek için büyük bir potansiyeli olacaktır. Her cemaatte birkaç psikolog veya danışman bulunurken, her cemaatte bir veya birden fazla imam bulunur. İmamlar, danışmanlık ve baş etme becerileri üzerine kısa bir eğitime katılabilir ve mültecilerin savaşın ve yerinden edilmenin olumsuz psikolojik etkileriyle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir" şeklinde konuştu.

“AFGANLAR ÇARESİZLİKTEN TÜRKİYE’DE”

Isaqzadeh konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Afganlar çaresizlikten Türkiye'de. Ülkeleri 42 yıl savaş ve kargaşa yaşadı. Türk hükümeti ve halkı çok cömert davranmış ve Afganlara inanılmaz bir konukseverlik göstermiş olsa da Afgan mülteciler nadiren Türkçe biliyor ve iş bulma, ailelerini geçindirme konusunda aşırı zorluklarla karşılaşıyorlar. Projenin sonunda, 'Şimdi Başla' eğitiminin İslami olarak entegre edilmiş versiyonunu alan mültecilerin zihinsel sağlıklarında önemli bir iyileşme olduğunu tespit edersek başarı elde edilecektir.”

600 Afgan sığınmacıya ‘İslami temelli’ psikolojik destek verilecek Eklenme Tarihi: :   21 Aralık 2021 Salı

İGÜ’de başlayan Uluslararası Yapay Zeka ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından bu y...

Eklenme Tarihi: :   11 Aralık 2024 Çarşamba

Grip aşısı yüzde 60 oranında koruyuculuk...

Kış aylarının gelmesiyle grip aşısının koruyuculuğu tartışılmaya başlandı. ...

Eklenme Tarihi: :   9 Aralık 2024 Pazartesi


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS