İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Artmayan maaş sessiz istifaya sürüklüyor!

Geçtiğimiz yıl Çin’de bir gencin fazla çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine dünya ayağa kalkmış, sosyal medya üzerinden de mesai saatleriyle ilgili tepkiler yağmıştı. Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ulutürk, yaşanan olaylar üzerine ortaya çıkan “Sessiz İstifa” akımını değerlendirdi.

Çalışanların iş tanımlarının ötesine geçmemesi, bir fark yaratmaya ve beklentilerin üzerine çıkmaya çalışmaması olarak bilinen sessiz istifa hem çalışanın verimliliğini düşürüyor hem de iş yerine olan bağlılığını azaltıyor. Sessiz istifanın altında maaş artışı görememe gibi durumların da yattığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ulutürk tüm işlerin planlanan çalışan sayısıyla mesai saatleri içinde bitirilmesini sağlamanın oldukça önemli olduğunu belirtti.

İŞ TANIMLARI, İŞE ALIM YAPMADAN ÖNCE DAHA DETAYLI OLUŞTURULMALI

Eylül ayında Youthall tarafından genç çalışanlar üzerinde yapılan sessiz istifa araştırması çarpıcı sonuçları göz önüne serdi. Yapılan araştırmanın sonucuna göre; Türkiye’deki gençlerin yüzde 24’ünün sessiz istifa sürecini yaşıyorken, yüzde 46.7’sinin ise sessiz istifaya yatkın olduğu ortaya çıktı. Gençleri bu duruma sürükleyen en önemli nedenin düşük maaş olduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ulutürk, işe alım yapılmadan önce iş tanımlarının daha detaylı düşünerek oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

BUNLARI YAŞIYORSANIZ SESSİZ İŞTEN ÇIKARILMAYA MARUZ BIRAKILMIŞ OLABİLİRSİNİZ!

İşverenlerin de sessiz istifa akımı karşısında sessiz işten çıkarma denebilecek bir tutum içine girdiklerinin gözlemlendiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ulutürk, “Bu tutumların yanı sıra işveren; çalışanı pasif kılıyorsa, yıldırmak suretiyle huzurunu bozuyorsa, toplum önünde küçük düşürüyor, aşağılayıp bilinçli bir şekilde dışlıyorsa çalışan sessiz istifa sürecinde mobbinge uğruyor demektir. Unutulmamalıdır ki bu davranışların yasal cezaları da bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Sessiz istifa içine girildiğinde eğer diğer çalışanlar sizinle aynı durumda değilse işletmede terfi imkânının da kalmayacağını kabul etmek gerekiyor. Sessiz istifa kadar sessiz işten çıkarılmanın da çalışan için büyük sorunlar oluşturabileceğini belirten Ulutürk, aşağıda yer alan maddelerden birkaçının bile yaşanıyor olması, çalışanın sessiz işten çıkarma ile karşı karşıya olabileceğini belirtti. O maddeler ise şu şekilde;

  • Son yıllarda maaşınızda bir artış görülmemesi.
  • İşverenden anlamlı bir geri bildirim almamak veya işverenin çalışanla iletişim kurmaktan kaçınması.  
  • Ekip veya şirket toplantılarında çalışanı özellikle zor sorulara cevap vermesi için zorlaması.
  • Çalışanın fikir ve görüşlerinin göz ardı edilmesi, ek fırsatlar ve projelerde çalışana yer verilmemesi.
  • Toplantıların, etkinliklerin ve/veya sosyal buluşmaların dışında bırakılmak.

Artmayan maaş sessiz istifaya sürüklüyor! Eklenme Tarihi: :   12 Ekim 2022 Çarşamba

Türkiye’nin ilk Uluslararası Yapay Zeka ...

Dijital teknolojiler ve yapay zeka alanında küresel yarışta ön sıralarda ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma

İstanbul Gelişim Üniversitesi ve Pakista...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...

Eklenme Tarihi: :   13 Aralık 2024 Cuma


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS