İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Bahardan Kışa Orta Doğu

Üniversitemiz; İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Bahardan Kışa Orta Doğu” paneli 18 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Panele İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Köni, Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serhat Erkmen ile İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Yrd. Doç. Dr. Fatma Zeynep Özkurt ve Arş. Gör. Akın Emre Pilgir katıldı.

Panelde Yrd. Doç. Dr. Fatma Zeynep Özkurt ve Arş. Gör. Akın Emre Pilgir, görsel sunumlarında Arap Baharı olarak adlandırılan ayaklanmaların tarihsel gelişimini ve sonrasında Orta Doğu’da meydana gelen değişimi ana hatlarıyla ele alarak, bölgede yaşanan siyasi değişime dikkat çektiler. Prof. Dr. Hasan Köni konuşmasında, Orta Doğu’nun belirsiz geleceğini güç dengesi yaklaşımı ile ele alarak, Soğuk Savaş sonrası uluslararası alanda ortaya çıkan güç ilişkilerindeki değişime değindi. Uluslararası diplomaside Batılı ülkelerin moral gücü kalmadığını iddia eden Köni, devletlerin uluslararası alanda benmerkezci, ikiyüzlü ve amoral saiklerle hareket ettiğini, bunun da ortaya derin bir meşruiyet krizi çıkarttığını belirtti.

Konuşmasında yaşananların Irak üzerindeki etkilerine değinen Doç. Dr. Serhat Erkmen, işgal sonrası ülkede ortaya çıkan düzen ve Arap Baharı sonrası Orta Doğu’nun sistemindeki dönüşüm konularını ele aldı. Ayaklanmalar sırasında oluşan iç baskılar ile Batılı ülkelerden gelen dış müdahalenin, var olan devletlerin meşruiyetini yok ettiğini belirten Erkmen, bunun yarattığı boşlukta IŞİD benzeri örgütlenmelerin palazlanmış olduğuna dikkat çekti. Son olarak Sykes-Picot anlaşması ile belirlenen ve ülkemizi de ilgilendiren sınırların değişmesine ilişkin taleplerde temkinli ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Esra Hatipoğlu konuşmasında, Orta Doğu’da temel belirsizlik unsuru olan Suriye’de yaşanan krize değinerek, demokratikleşme, Batı değerlerinin Orta Doğu’da yarattığı değişim ve toplumsal düzeydeki değişim konularını ele aldı. Orta Doğu’da yaşananlarda hem bölgesel hem de küresel aktörlerin sorumluluk taşıdığını belirten Hatipoğlu, bölgenin sancılı bir dönüşümden geçtiğini, medeniyetler çatışmasından evrensel tek bir medeniyet algısına doğru bir yönelim olduğunu ve bu yönelimin hakim kılınması için tüm aktörlerin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Orta Doğu’da yaşananlara temel etken olarak görülen Afganistan’ı ele aldı. Ülkenin geleceğine ilişkin belirsizliklerin olduğuna değinen Doç. Dr. Karaca, ülkeye etki eden dış faktörlerin ve ülkenin Pakistan, Hindistan, Çin ve Rusya ile olan ilişkilerin ülkenin istikrara kavuşturulması konusunda  önemli bir rol oynadığını belirtti.

Öğrencilerin katılımcılara yönelttiği sorular ve yanıtlarla devam eden panel, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhan Aykaç’ın katılımcılara plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Bahardan Kışa Orta Doğu Eklenme Tarihi: :   22 Aralık 2014 Pazartesi

"İGÜ Çeviribilim Sempozyumu: Türkiye'de ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Batı Dilleri ve E...

Eklenme Tarihi: :   12 Aralık 2024 Perşembe

İGÜ’de başlayan Uluslararası Yapay Zeka ...

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi tarafından bu y...

Eklenme Tarihi: :   11 Aralık 2024 Çarşamba


AQAS AHPGS ABET SGHM
IQD TSE SKS