Beslenme ve Diyetetik Tezsiz Yüksek LisansProgramı
İGÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulunun başvurusu Yüksek Öğretim Kurulunun 22.06.2016 tarihli onayı ile kabul edildi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans (Tezsiz) Programına kayıtlar başladı.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Osman Çakmak, 2016-2017 öğretim yılında faaliyete başlayacak program hakkında şu bilgileri verdi:
Programda üst düzey bilgi ve beceri ile donatılmış beslenme bilimcilerinin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu programın uygulanması ile beslenme ve diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve beceriler ileri seviyede kazanılacaktır.
Bu bilim dalın besin türlerini, miktarlarını, özelliklerini, biyokimyasal ve fizyolojik süreçler besinlerin bileşimini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini, üretimden tüketime tüm safhalarda besinlere uygulanan işlemleri inceler. Ayrıca bu işlemlerin besin ögelerine etkilerini ve bunların yanında çeşitli yollarla besine bulaşarak besin kirliliğine neden olan bileşenleri de inceleyen bilim dalıdır.
Yüksek Lisans eğitiminin amacının ilgili sahada uzmanlaşmayı hedeflediğinin dikkate çeken Osman Çakmak bu dalda uzmanlaşan kişiler beslenme alışkanlıklarını değerlendirebilmekte; onlara uygun diyet tedavisini belirleyebilmekte ve uygulayabilmekte; beslenme plan ve politikaları üretir hale gelmektedir. Alınan bilimle hayat boyu sağlığın korunması için gerekli ileri düzeyde bilgi üretmeyi, araştırma ve uygulamalar yapmayı ve bu çerçevede akademik bakış açısına sahip olmaktadır.
Osman Çakmak bu daldan mezunlar hangi iş alanında istihdam olabilirler sorusuna ise şu cevabı verdi: Mezunlar yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde, araştırıcı, eğitici ve tedavi edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca mezunlar; akademisyenliğn yanısıra diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.
Osman Çakmak Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında verilecek Lisansüstü eğitimin ana hedeflerini ve temellerini ise şu şekilde özetledi.
1. Değişen hayat şartlarına uygun, sağlıklı beslenme prensiplerinin kavranılması ve hastalıkları önleyici besinlerin tanınması, tedavide etkin olan besin özelliği taşıyan ve/veya taşımayan diyet faktörlerinin fonksiyonlarının bilinmesi.
2. Üretim-tüketim zincirindeki tüm aşamalarda, besinlerde oluşan değişiklikler ile bunların insan vücudundaki metabolik etkile ve safhaların öğrenilmesi.
3. Sağlıklı beslenmeye ve özel amaçlara yönelik, çevreye uyumlu besinler geliştirilmesi ve bunların doğru kullanılmasına
4. Proje ve tez araştırma konuları ise daha ziyade toplumun besin tüketim durumunun belirlenmesine yönelik çalışmalar olacaktır. Sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Ülkenin temel beslenme plan ve politikalarının belirlenmesine ve uygulanmasına yardımcı olacak sonuçlar çıkacaktır. 2. Besin seçimindeki fizyolojik, psikolojik, ekonomik ve sosyolojik faktörleri belirlenmesi ve buna yönelik araştırmaların yapılması…
5. Bunların yanında geleneksel ve kültürel değerlerimiz içinde beslenme – sağlık ilişkisi ve helal gıda konuları da verilen eğitimler içinde yer alacaktır.
Sonuç olarak, bu eğitimle; besini ve beslenmeyi bilimsel temelleri ile bilen, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, var olan besin kaynaklarını ekonomik, sağlık ve hijyen kaidelerine uygun olarak kullanılmasını sağlayan meslek erbabları yetişecektir. Aynı zamanda bu eğitim, hastalıklarda ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun beslenme programı planlayan/belirleyen yetkinlikte uzmanların yetişmesini sağlayacaktır.
Programa sadece Beslenme Diyetetik bölümü mezunlarını değil, yakın bölüm mezunlarını da kabul edeceğiz.
Erken kayıt indirimlerimiz devam etmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalında Ders verecek öğretim üyeleri:
Prof. Dr. Mustafa NİZAMLIOĞLU
Prof. Dr. Osman ÇAKMAK
Yrd. Doç. Dr. Başak Gökçe ÇÖL
Yrd. Doç. Dr. Halime Pulat DEMİR
Yrd. Doç. Dr. S. Arda ÖZTÜRKCAN
Yrd. Doç. Dr. Yonca SEVİM
Yrd. Doç. Dr. Adnan TEPE
Yrd. Doç. Dr. Çağla ÖZER
Eklenme Tarihi: : 3 Ağustos 2016 Çarşambaİstanbul Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü ile Güz...
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Türk dünyasıyla akademik bağlarını g...