Birinci Haçlı Seferi’nin püskürtülmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde önemli bir rol üstlenen Çobankale Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmalarına devam ediliyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü’nden Arş. Gör. Esra Sayın’ın da bilim heyetinde yer aldığı çalışmalara, çeşitli üniversitelerden çok sayıda araştırmacı eşlik ediyor.
İlk olarak 19’uncu yüzyılda Clive Foss ve Prof. Dr. Halil İnalcık tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmaları Yalova’nın Altınova İlçesi’nde konumlanan Çobankale’de devam ediyor. Çobankale’nin ortaya çıkartılması ve bölgenin kültür turizmine kazandırılması amacıyla yapılan kazı çalışmaları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Seçkin başkanlığında yürütülüyor. Türk Tarih Kurumu’nun da destek verdiği projede yılın 12 ayı çalışmalara aralıksız devam ediliyor.
“TÜRK TARİHİNE IŞIK TUTAN ÇOK SAYIDA ESER ORTAYA ÇIKARILDI”
Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İstanbul Gelişim Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü Arş. Gör. Esra Sayın, “11’inci yüzyılda inşa edilen ve 14’üncü yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülen Çobankale Kalesi, Doğu Roma-Selçuklu mücadelesinde, Birinci Haçlı Seferi’nin püskürtülmesinde ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde önemli bir rol üstleniyor. 2017 yılından beri yapılan yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında da Türk tarihine ışık tutan çok sayıda eser ortaya çıkarıldı” ifadelerini kullandı.
Sayın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk ve dünya tarihi açısından önemli olaylara tanıklık etmiş olan Çobankale, Marmara Bölgesi’nin tarihsel coğrafyasının aydınlanmasında da önemli bir rol oynuyor. Kalenin, kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından restorasyon projesi ile ayağa kaldırılması planlanıyor.”
Avrupa Birliği’nin desteklediği Gençlerin Örgütsel Liderliği (Youth Organiz...
Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası...