“Gelişim’e Açık Olun!” sloganıyla yola çıkan İstanbul Gelişim Üniversitesi, “herkes için erişilebilir eğitim” anlayışını sürdürmeye devam ediyor. 4 Ocak 2022 Çarşamba günü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Erişilebilirlik Sempozyumu”; Yüksek Mimar ve Erişilebilirlik Uzmanı Ebubekir Gündoğdu, Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Antrenörü Abdullah Duran Arslan, Görme Engelli Psikolog Mizgin Gemsiz ve Paralimpik Milli Yüzücüler Umut Ünlü ve Serdar Demir’in katılımıyla gerçekleştirildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’ne erişimin oldukça kolay olduğunu, mevzuatta engel yoksa, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde eğitim almayı zorlaştıran tüm engelleri kaldıracağını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin,
“İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin en gelişmiş birimlerinden birisi de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’dur. Yüksekokulumuz, hem bünyesinde bulundurduğu milli sporcu öğrenci sayısı ile spor camiasında hem de Türkiye’de önemli bir konumda. Erişilebilirlik çok geniş bir alana sahip. Hepimizin erişmek istediği hedefler var, burada önemli olan fiziksel noktada erişilebilirlik konusu. Fiziksel erişilebilirlik, bana göre zihinsel erişilebilirlikten çok daha kolay. Biz İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak, uzman arkadaşlarımızla da görüştük, bu konuda neler yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Yapılacak daha çok şey var, bunlardan biri de sağlık teknolojisini geliştirmek. Bu sağlık teknolojisinin içerisine de erişilebilirlik alanında da engelli bireylere yönelik faaliyetler sürdürebilmek istiyoruz. Ben onları engelli saymıyorum, çünkü zihinlerinde hiçbir engel yok. Engel tanımıyorlar, onlar bizim, Türkiye’nin gururu. Bu kısıtlara rağmen bu seviyeye gelip bunca başarıyı elde etmek, fiziksel olarak engeli olmayan insanlardan çok daha makul bize göre. Üniversite olarak bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Yüksek lisans, doktora veya lisans eğitimi almak isteyen tüm engelli öğrencilerimize üniversitemizin kapılarını açmaya hazırız.” dedi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Soyal yaptığı açılış konuşmasında sürdürülebilir olmayı hedeflediklerini belirterek,
“Toplumsal yaşamın her alanında erişilebilirlik büyük önem taşıyor. Bireylerin sağlık, eğitim, ulaşım, rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanması, üretime katılması, sosyal kültürel ve spor etkinliklere katılması bu mekânların ulaşım sistemlerinin erişilebilir olması gerekmektedir. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak bünyemizdeki bölümlerimiz, saha uygulamalarımız, gözlemlerimiz ve çözüm odaklı projelerimizle erişilebilir dünya ve toplum yaratmak için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bu alana yaptığımız adımlarla sürdürülebilir olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Erişilebilirlik Sempozyumu” konuşmacılarından olan Yüksek Mimar Erişilebilirlik Uzmanı Ebubekir Gündoğdu yaptığı açıklamalarda, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en önemli olan unsurlardan birinin insanın kendini gerçekleştirme faktörü olduğunun altını çizerek, “Engelli bireyler için en önemli gereksinim kendini gerçekleştirebilme gereksinimidir. Her yıl doğan 1.3 milyon bebeğin %10’u yani yılda 130.000 çeşitli sınıflarda engelli bebek dünyaya geliyor. Burada bize düşen erişilebilirlik kavramının tanımında olduğu gibi bir kentte yaşayan bütün bireyler, şehrin/kentin sunduğu tüm kamusal alanlardaki hizmetlerin tümüne ulaşabilmesini sağlamak.” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bedensel Engelliler Federasyonu Yüzme Takımı Milli Antrenörü Duran Arslan’ın da katılım sağladığı sempozyumda öğrencilere tavsiye ve önerilerde bulunan Duran, “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri, ileride mesleğe başladığınız zaman sizin en büyük göreviniz engellilere nasıl spor yaptıracağınızı bilmek. Bu sayede okullarınıza veya spor salonlarınıza engelli bireyler geldiği zaman yaptığınız spor dalını öğreterek, onların hayata tutunmalarını sağlayabilirsiniz. Burada sizlere çok iş düşüyor. Bu öğrencilere sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Özel gereksinimli bireylerin tüm sosyal yaşam alanlarında yaşadıkları zorlukları ve onlar için daha erişilebilir bir yaşam alanı nasıl kurulabileceğinin konuşulduğu sempozyumda, Yüksek Mimar ve Erişilebilirlik Uzmanı Ebubekir Gündoğdu, Bedensel Engelliler Yüzme Milli Takım Antrenörü Abdullah Duran Arslan, Psikolog Mizgin Gemsiz, Paralimpik Milli Yüzücüler Umut Ünlü ve Serdar Demir günlük hayatta yaşadıkları tüm zorlukları katılımcılara aktardı. Sempozyumun bitiminde bir soru cevap etkinliği de yapıldı. İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Yüksek Mimar ve Erişilebilirlik Uzmanı Ebubekir Gündoğdu ve Paralimpik Milli Yüzücüler Umut Ünlü ve Serdar Demir’e üniversite eğitimlerinde karşılaştıkları sorunları ve üniversite yönetiminden beklentileri sorarken, İGÜ’lü öğrencilere de 1 sene içerisinde yüzde yüz engelsiz üniversite sözü verdi.
Avrupa Birliği’nin desteklediği Gençlerin Örgütsel Liderliği (Youth Organiz...
Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası...