İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Erken rezervasyonla gelen turist sayısı 10 milyonu geçti

İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Özçelik Heper, şu anda yurt dışından gelen erken rezervasyon talebinin 10 milyonu geçtiğini belirtti.

Pandemi nedeniyle oldukça zorlu bir dönemden geçen turizm sektörü, PCR testi zorunluluğu kalkmasıyla birlikte hareketlenme yaşamaya başladı. Özellikle yaz sezonu için, geçtiğimiz Kasım ayından bu yana yoğun erken rezervasyon talebi ile karşılaşan acenteler bu durumdan bir hayli memnundu. Ancak son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle piyasalardaki belirsizliğin, turizm sektörüne nasıl yansıyacağı da merak konusu. 

Pandeminin gölgesinde büyüyen turizm ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Özçelik Heper, ‘’Türkiye’nin, turistlere hijyen ve güven garantisi vermesi, turistin ülkemize duyduğu güveni artırmıştır. Şu anda yurt dışından gelen erken rezervasyon talebi 10 milyonu geçti. 2022 turizm sezonunda, 2018 ve 2019 yılları arasındaki turist sayıları gibi kapatılmasına yönelik beklentimiz var. Ancak Rusya-Ukrayna krizi sıcak çatışmaya dönüştüğü için sektöre yansımalarına da ilerleyen dönemlerde tanıklık edeceğiz. ’’ dedi.

 BAKANLIK, 2028 YILI İÇİN 100 MİLYON TURİST HEDEFLİYOR

Oldukça hassas ve kırılgan olan turizm sektörü aynı zamanda siyasi gerilimlere bağlı olarak da değişim gösteriyor. Bu değişim yabancı turist sayısında oynamalara sebep olsa da uluslararası turizm taleplerinde umut verici artışlar da yaşanmakta. Turizm sektöründeki rekabet gücünün, önce iç pazarda başarılı olması gerektiğine değinen Dr. Öğr. Üyesi Fatma Özçelik Heper, ‘’Pandemide sektörü kurtaran yerli turistler hiçbir dönem ikinci plana atılmamalıdır.  Turizmciler, pandemi sürecinde sektörü ayakta tutan iç turizmin hiçe sayılamayacak kadar mühim olduğunun farkına vardılar. Bu durum Türkiye’nin sahip olduğu gastronomi, kültür, dağ- kış turizmi ve sağlık turizmi gibi alternatif turizm türlerinin artmasına sebep oluyor.’’ dedi.

Turizm Bakanlığı, 2023 yılı sonrasında zayıflayan pandeminin de etkisiyle daha parlak bir turizm sektörü beklendiğini belirtti. Aynı zamanda bakanlık, 2028 yılı için 100 milyon turist hedefliyor.

TURİZM MESLEK YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI!

Artan gıda ve enerji fiyatları hem yerli turistleri hem de turizm girişimcilerini rahatsız etse de uluslararası turizm taleplerinde umut verici artışlar yaşanıyor. Aynı zamanda döviz kurunda yaşanan dalgalanmalardan dolayı yurt dışına çıkamayan halkın da yurt içi turizm hareketliliği yaratacağı düşünülüyor.

Pandemi sürecinde başka sektörlere kayan kalifiye iş gücünün turizme tekrar çekebilmek için ‘’Turizm Meslek Yasası’’nın bir an önce çıkması gerektiğini vurgulayan Heper, turizm sektörünün nicelik olarak geliştirilmesinden de öte sürdürülebilir olması gerektiğinin altını çizdi.
 

Erken rezervasyonla gelen turist sayısı 10 milyonu geçti Eklenme Tarihi: :   28 Şubat 2022 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma

Psikolojik desteğe erişemeyenler dikkat!...

Yapay zekâ (AI), eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok sektörde hızla ...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS