İstanbul Gelişim Üniversitesi

Gelişim Haber

Hep aynı şeyleri yaşamanın sebebi “Şema Kimyası” olabilir!

“Neden hep aynı tarz insanlar giriyor hayatıma?” sorusunu birçok kişiden duymuşuzdur. Farklı zamanlarda hayatımıza farklı insanlar girer fakat yaşananlar birbirine çok benzerdir. Kendi temel inançlarımızı pekiştiren insanlara karşı çekim eğiliminin “Şema Kimyası” ile ifade edildiğini belirten Prof. Dr. Psikiyatrist Nurhan Fıstıkçı, romantik eş seçiminin bir tesadüf olmadığını vurguladı.

Biriyle tanıştıktan hemen sonra ilişkinin büyük “aşk” yaratması az rastlanan bir durum değildir. Kişiyi düşünmeden yapamama ve onun mükemmel olduğuna inanma bu aşk duygusuna eşlik eder. Onu tüm hayatınız boyunca tanıyormuşsunuz hissine kapılırsınız. Başlangıçta bu durum harika gelebilir ancak birkaç hafta veya aylar içinde işler değişmeye başlar. Belirsizlik ve güvensizlik sancıları hissetmeye başlarsınız. Bağlantınız kopar; kişi ortalıkta görünmez olur veya onu kaybetmekten korkarsınız. Sonunda ilişki biter ve uzun süredir birlikte olmamanıza rağmen kendinizi harap hisseder ve neler olduğunu merak edersiniz.

“BİR İLİŞKİDE KENDİNİZİ KIRGIN VE YALNIZ HİSSEDİYORSANIZ FEDAKÂRLIK ŞEMASI İŞ BAŞINDA OLABİLİR”

Şemalar, erken çocukluk etkileşimlerinin bir sonucu olarak geliştirilen temel inançlardır. Yaşanılan olayları anlamlandırmak ve verilen tepkiler şemalar aracılığı ile olur. Şemaların, romantik ilişkilere yaklaşım da dahil olmak üzere yetişkin yaşamları hakkında birçok bilgi verdiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Psikiyatrist Nurhan Fıstıkçı, “Örneğin, bir ilişkide kendinizi kırgın ve yalnız hissediyorsanız fedakârlık şeması iş başında olabilir. Bu, kendi ihtiyaçlarınızı görmezden gelirken başkalarının ihtiyaçları konusunda uyanık olma eğiliminde olduğunuz bir kalıptır. ‘Şema Kimyası’, kendi temel inançlarımızı pekiştiren insanlara karşı çekim eğilimini ifade eder. Kendini feda etme şemasına sahip bir kişi kendi değerlerini ve ihtiyaçlarını her durumda öncelik olarak gören kişilere; başka bir deyişle bir haklılık şemasına sahip olan kişilerle birlikte olma davranışı sergileyebilir. Çünkü kendini feda etme şeması ve haklılık şeması birbirini güçlendirir.” şeklinde konuştu.

HIZLA ALEVLENEN AŞK ÇABUK SÖNÜYOR VE BU TEKRARLIYORSA DİKKAT!

Genel olarak, yetişkin romantik eş seçimi tesadüf değildir. Şema kimyası, duygusal olarak “yaralama” potansiyeline sahip bir kişiyle romantik bir bağlantı gerçekleştiğinde hissedilen yoğun duyguya atıfta bulunur. Benzer şekilde çocuklukta bakımı sağlayan bağlanma figürleri tarafından da “yaralanma” olmuş olabilir. Şema kimyası, şemaları ya da kişinin kendisiyle ilgili derin inançlarını tetikleyecek ve güçlendirecek insanlara karşı daha romantik bir çekim duyma eğilimini ifade eder. Şema odaklı ilişkilerin, arkadaşlıklar ve iş ilişkileri de dahil olmak üzere doğası gereği platonik olabileceğini belirten Prof. Dr. Psikiyatrist Nurhan Fıstıkçı:
“Çocuklukta terk edilme yaşantısı olan kişilerin romantik ilişkilerde kendini terk etmesi muhtemel kişilere karşı çekim duyması da şema kimyası ile açıklanır. Bir yandan bilindik olan yaşantıyı onarma çabası vardır. Beklenti terk edilme olduğundan kişi kendini ilişkide güvenceye almaya çalışır. Terk edilmemek için elinden geleni yapar ya da bağlanmaktan uzak durur. Çünkü bağlanma gerçekleştikten sonra geçen her zaman terk edilmenin acısı katlayacaktır.” dedi.

Hızla alevlenen aşk çabuk sönüyor ve bu tekrarlıyorsa şema kimyasının devreye girdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Fıstıkçı, tekrarlayan ilişki örüntülerinin şemaların keşfedilmesine yardımcı olduğunu belirterek; anne, baba, kardeş ve çevreyle çocukluk etkileşim ve öğrenmelerinin terapide araştırılması gerektiğini vurguladı.


Hep aynı şeyleri yaşamanın sebebi “Şema Kimyası” olabilir! Eklenme Tarihi: :   22 Ağustos 2022 Pazartesi

Uzmanı açıkladı: Doğru kitapları okumak ...

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir ...

Eklenme Tarihi: :   22 Nisan 2024 Pazartesi

15 Nisan Dünya Sanat Günü Uluslararası Ç...

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF),Grafik T...

Eklenme Tarihi: :   19 Nisan 2024 Cuma


ABET AQAS AHPGS