Dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci en sık ölüm nedeni olan kanser, önemli bir toplum sağlığı sorunu haline geldi. Nüfusun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak gelecek yirmi yılda kanser vakalarında %70 oranında artış bekleniyor. Kanserle Savaş Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin, her 6 ölümden birinin kanserden kaynaklandığını vurguladı.
YAŞLA BERABER KANSER RİSKİ DE ARTIYOR
Sosyoekonomik durumu düşük bireylerde, kanserin temel risklerinin daha fazla görülmesi ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine daha az ulaşan grup olması noktasında koruyucu önlemler hayati değer taşıyor. Kanser türlerinde ve görülme sıklıklarında, cinsiyete ve yaşa göre farklılıkların oluştuğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Nurten Elkin şunları söyledi:
''Kanser türlerinde de yaşa bağlı görülme sıklıkları değişmektedir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü lösemi olurken, gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda Tiroit kanseri ilk sırada yer alıyor. Erkeklerde tütün ürünü kullanımına bağlı olarak akciğer kanseri daha sık görülüyorken, her 4 kadından birisine meme kanseri teşhisi konuluyor.’’ dedi.
KANSER %30-50 ORANINDA ÖNLENEBİLİR
Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmesine bağlı olarak gelişiyor. Önceden teşhis edilmiş kanser vakalarında %30-50 oranında önlenebiliyor. Kanser açısından koruyucu önlemlere baktığımızda;
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), uluslararası akademik iş birliklerini ...
Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde de duyurulduğu üzere, Tokat Erbaa Yılmaz K...